Fără chef de muncă, dar cu pretenţii financiare, românii îşi beau şi ultimul leuţ la birtul din sat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii nu mai vor să muncească nici pe bani. Chiar dacă rata şomajului este destul de mare în judeţul Dâmboviţa, iar oferta de muncă este acceptabilă, oamenii nu vor să se angajeze. Aşa se face că bursele locurilor de muncă nu îşi ating scopul, iar posturile scoase la concurs nu se ocupă.

În Dâmboviţa, potrivit AJOFM, în primele cinci luni ale anului au fost disponibile 2.659 de joburi, din care s-au ocupat doar 1.378. Cele mai multe solicitări de angajare au venit dinspre persoanele trecute de 45 de ani.

„S-a cam pierdut acel cult al muncii de dinainte de 1990, fără a fi nostalgici după acele vremuri. Efectiv, oamenii nu mai sunt interesaţi să se angajeze. Preferă munca cu ziua, decât să aibă o stabilitate. Eu nu îi înţeleg”, a spus directorul adjunct al AJOFM Dâmboviţa, Cezar Dincă. 

Şi patronii de resorturi simt pe pielea lor că forţa de muncă este din ce în ce mai scăzută. 

image

De exemplu, în Potlogi, o femeie-patron caută cu disperare un bucătar şi mai mulţi îngrijitori pentru un complex turistic impresionant, care pune la dispoziţie cazare, masă şi salarii care pot ajunge şi la 2.000 de lei. 

"Oamenii preferă să stea la birt şi să bea în loc să vină să muncească, pentru că primesc ajutor social de la stat sau şomaj nelimitat. Statul nu face nimic pentru ca oamenii aceştia să se integreze pe piaţa locurilor de muncă. Sunt firme care vor să investească la noi în Potlogi iar când li se spune că nu au forţă de muncă pleacă în secunda a doua. E ceva de groază. Noi muncim peste puterile noastre ca să facem faţă cerineţelor, pentru că avem clienţi fideli. Avem nevoie de bucătar, de îngrijitori, cameriste, coordonator evenimente, ospătar", spune doamna Georgeta.

Vezi aici oferta Insieme Grand Resort.

La fel se întâmplă şi cu alţi operatori economici de renume. Artic Găeşti şi Yazaki Ploieşti au avut disponibile sute de locuri de muncă, fără condiţii restrictive legate de calificare sau vârstă şi nu au reuşit să ocupe toate locurile scoase la concurs. 

Potrivit AJOFM, în Dâmboviţa sunt înregistraţi 12.809 şomeri, din care doar 1.335 primesc indemnizaţie.

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite