Edilul care s-a ales cu salariul micşorat după aplicarea noi legi: „4.000 de lei pentru un primar nu este un salariu motivant şi îndestulător“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Edilii şi angajaii din administraţiile locale vor avea salarii mai mari, în funcţie de puterea financiară a primăriilor, dar şi de numărul de locuitori. Cuantumul măririlor a fost votat în Consiliile Locale, iar stimulii financiari sunt de natură de a-i scoate din amorţeală pe unii dintre funcţionari, cred primarii.

Sunt însă şi probleme, cred unii dintre primari, care spun că o primărie care nu are fonduri, nu va putea susţine această mărire salarială.

"Vor fi multe disfuncţionalităţi în sensul că o primărie care are fonduri va putea să-şi facă salariile până la limita salariului viceprimarului iar alta să nu aibă fonduri şi să rămână în stadiul actual. Nu se ştie câte localităţi vor putea susţine acest efort financiar. Din acest punct de vedere, la mine, la Niculeşti, am păstrat o proporţie între ceea ce a avut la 1.02.2017 atunci când a avut ultima mărire de 20% după care am venit cu o mărire între 10-40%. Cel mai mic salariu în Primăria Niculeşti este de 19 milioane de lei brut", a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, primarul comunei Niculeşti, Dorinel Soare.

La Primăria Niculeşti, primarul PSD Dorinel Soare a rămas fără aproape 2.000 de lei, deşi creşterea medie la nivelul administraţiei locale a fost de 40%. Coeficientul primarului este de 4,5.

“Aveam 8.100 lei după sistemul vechi, iar acum voi avea 6.250. A scăzut salariul pentru că nu se mai aplică după decizia Curţii Constituţionale, care ne dădea voie la nişte sporuri de dispozitivi, aveam AEP-ul etc. Singura indemnizaţie acum este acest coeficient”, spune Soare Dorinel, primarul comunei Niculeşti, care acum câştigă cel mai mult la nivelul administraţiei locale. Până de curând era întrecut de contabil care pleca acasă cu mai mulţi bani pentru că avea sporuri din mai multe surse.

Acesta adaugă că după plata tuturor taxelor, va pleca acasă cu doar 4.000 de lei, ceea ce i se pare puţin.

"4.000 delei pentru un primar în ziua de astăzi nu este un salariu motivant şi îndestulător (...) Orice muncă trebuie răsplătită", mai spune edilul.

image

Într-o comună ceva mai mare, la Răzvad, salariile funcţionarilor au crescut cu 25%. Edilul spune că a aplicat o mărire mai mare pentru a-i scoate pe funcţionari din amorţeală.

"Am reuşit să facem o creştere moderată, nu este deloc forţată, astfel încât, până la sfârşitul anului, salariile să poată fi asigurate şi plătite fără efort. Sigur că s-ar fi putut mai mult, însă, le-am cerut să tragă  până la sfârşitul anului, să-mi arate că merită o creştere salarială şi abia după putem  discuta despre această problemă. Vreau să-i scot din amorţeala în care au intrat de ceva vreme, reuşesc pe alocuri, dar nu în totalitate. Am început de curând o acţiune destul de intensă privind colectarea vbanilor pentru taxe şi impozite. Încă de luni, angajaţii primăriei Răzvad îşi desfăşoară activitatea pe teren pentru două motive: colectarea taxelor şi impozitelor şi pentru a trimite înştiinţările înainte de a fi amendaţi pentru curăţenia din localitate", a explicat Spătaru. 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite