Cum tratăm corect obezitatea. Nutriţionist: mâncare mai puţină şi mişcare cât de multă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO ncsl.org
FOTO ncsl.org

Dieta este cea mai importantă în viaţa unui obez. Specialiştii ne recomandă ca atunci când observăm că schimbăm prea des numărul la îmbrăcăminte, dar mai ales când avem tendinţe de îngrăşare, să reducem aportul caloric în organism.

În ultimii ani, în România, populaţia supraponderală a trecut de 30%, iar cea obeză de aproximativ 20%. Peste 56% dintre bărbaţii români sunt supraponderali şi obezi, în timp ce în rândul femeilor 48% se confruntă cu această afecţiune.

“Trebuie redus aportul caloric zilnic şi trebuie să avem răbdare. De asemenea, trebuie redus numărul glucidelor în general, adică pâinea, pastele făinoase, cartofii etc. Exerciţiile fizice trebuie făcute cu limită, dar să nu fie dureroase. E bine să mergem în fiecare pe jos măcar o jumătate de oră, dacă nu o oră. Trebuie să renunţăm la dulciuri. Mai ales femeile greşesc în privinţa asta, atunci când, de exemplu, mănâncă o prăjitură de cofetărie care are cel puţin 350 de calorii”, ne-a spus dr. Mihai Abramescu, nutriţionist.

Cura de slăbire este o cură care trebuie ţinută ani de zile

Acesta nu recomandă sub nicio formă medicamentele sau ceaiurile pentru slăbit pentru că acestea dau o satisfacţie trecătoare şi dereglează metabolismul.

“Cura de slăbire este o cură care trebuie ţinută ani de zile. Medimentele sunt nişte lucruri forţate în viaţa unui obez şi nu sunt deloc importante. Este importană voinţa omului şi reducerea zilnică a aportului caloric. O persoană  obeză ar fi bine să consume maxim 1500 de calorii pe zi. Bine, se poate ajunge şi la 800, dar asta înseamnă post şi nu e bine. Trebuie să avem trei mese pe zi, iar metabolismul trebuie ţinut într-o anumită limită. Cea mai de succes medicamentaţie este reducerea aportului caloric. Eu nu recomand niciun medicament de slăbit sau ceaiuri pentru că ele te mulţumesc numai temporar şi dereglează metabolismul”, mai spune dr. Mihai Abramescu.

Bolile care ne îngraşă

Cele mai frecvente boli care determină îngrăşarea sunt ovarul polichistc şi hipotiroidismul. Aceste două afecţiuni medicale evoluează de cele mai multe ori pe ascuns, astfel că nu pot fi depistate decât în urma examinării medicale de specialitate. Consultarea unor medici ginecologi şi endocrinologi devine imperativă în astfel de situaţii.

În alte cazuri, creşeterea în greutate este un efect advers al medicamentelor. Astfel, insulina, corticoizii, medicaţia anticonvulsivantă, antipsihoticele, pastilele antiinflamatorii şi contraceptivele alcătuiesc această listă de medicamente asociate cu creşeterea în greutate, potrivit „Abecedarului de obezitate“, coordonat de prof.dr. Nicolae Hâncu, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite