Cum scapă de drujbele braconierilor pădurile virgine ascunse în Munţii Bucegi. „Sunt acolo copaci de 150-200 de ani“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile din Dâmboviţa încearcă să ţină departe de toporul hoţilor singurele păduri virgine din judeţ, cu arbori vechi de sute de ani. Se află în Parcul Natural din Munţii Bucegi, în apropierea Vârfului Omu, dar şi în Munţii Leaota, natura fiind cel mai mare obstacol în calea tăietorilor de lemne.

Cea mai mare pădure virgină s-ar afla în Munţii Bucegi, în zona Vârfului Omu.

"Ştim despre această pădure. Are o fişă, un sistem de supraveghere, situată într-o zonă inaccesibilă. Relieful a apărat-o până acum de toporul hoţilor, care cu greu pot pătrunde acolo. Suprafaţa nu este bine delimitată, dar avem undeva la 15 hectare şi poate şi mai mult", ne-a spus directorul Parcului Natural Bucegi, Horia Iuncu. 

Mai multe păduri virgine se află pe raza comunei Runcu, păduri care sunt incluse şi în catalogul naţional alcătuit de Ministerul Mediului. 

"Avem în vedere Cucuteanca, Frumuşelul, Românescu, Turbanu, Marginea Domnească. Toţi aceşti munţi au păduri virgine, neumblate. Pădurile nu au fost tăiate acolo de pe vremea lui Ceauşescu şi mai bine. Nu s-a putut tăia acolo pentru că sunt zone greu accesibile, pline de stânci, de prăpăstii. Sunt copaci vechi acolo de 150-200 de ani, cu diametru de câţiva metri", ne-a spus primarul comunei Runcu, Gheorghe Brebeanu.

Munţii Leaota se învecinează cu Munţii Bucegi şi Munţii Piatra Craiului. Vârful Leaota, din centrul masivului, este cel mai înalt punct, cu o altitudine de 2.133 de metri.

Se taie în neştire

Statisticile arată că, din 2 milioane de hectare de păduri virgine cât avea România în urmă cu câteva zeci de ani, acum mai sunt puţin peste 100.000. S-a tăiat şi se taie fără discernământ, iar hoţii se apropie tot mai periculos de parcurile naturale protejate. 

Potrivit şefului Direcţiei Silvice Dâmboviţa, Costel Preda, echipe mixte jandarmi-pădurari au început să patruleze tot mai des în zonele montane, acolo unde hoţii şi-au înteţit "acţiunile".

În anul 2017, la nivelul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Dâmboviţa au fost executate zeci de acţiuni specifice pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale la regimul silvic atât în cooperare cu lucrători din cadrul ocoalelor silvice, cât şi în mod independent.

Principalele zone de acţiune, caracterizate de un fenomen infracţional accentuat, care au impus majoritatea acţiunilor au fost:

– Pe raza O.S. Bucşani: zona I.L. Caragiale – Mija – „Furtuna” – Bucşani – Răţoaia – zona „Zimbrărie”;

– Pe raza O.S. Răcari: zona Măriuţa – Stăneşti – Ciocăneşti;- Pe raza O.S. Moreni: zona Dărmăneşti – Olari – Moreni – Iuda ;

– Pe raza O.S. Valea Mare: zona Hulubeşti – Scheiu – Potop – Potocel;- Pe raza O.S. Găeşti: zona Crânguri – Pătroaia – Vişina;

– Pe raza O.S. Târgovişte: zona Ocniţa – Fundul Ocnei – Gorgota – Răzvad – Nisipuri;

– Pe raza O.S. Sturzeni: zona Valea Aninoasei – Tâmpa – Cândeşti Deal – Cândeşti Vale;

– Pe raza O.S. Pucioasa: zona Glod – Moroieni – Bezdead – Runcu – Vulcana Pandele – Toculeşti;- Zona platoului montan Bucegi (Zănoaga şi Peştera);

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite