Cum au făcut avere baronii de Dâmboviţa. Traseele politice ale lui Ţuţuianu, Popescu şi Stan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Au venit din mediul privat, acolo unde nu au strălucit. Afacerile lor au început însă să strălucească la scurt timp de la intrarea în politică. Tocmai afacerile derulate, dar şi încrâncenarea din lumea politică i-au adus în faţa justiţiei.

DEPUTATUL FLORIN POPESCU, FOST PREŞEDINTE AL CJD

Florin Popescu era relativ tânăr atunci când a câştigat alegerile de preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa în 2008. Timp de patru ani, în timpul guvernării Boc, Popescu şi-a promovat oamenii de încredere în funcţii grele la Bucureşti, cum ar fi Mihai Vădan, şef peste APDRP sau Ioan Folescu, director la Electrica şi a adus bani în judeţ de la ministerele Agriculturi, Dezvoltării şi Trasporturilor.

Cunoscut ca mâna dreaptă a Elenei Udrea, baronul Popescu s-a apucat într-o adevărată frenezie muncitorească de construit drumuri, poduri, şcoli, spitale (chiar dacă majoritatea doar pe hârtie). Frenezia s-a stăpânit automat când a pierdut alegerile pentru şefia Consiliului Judeţean în faţa actualului baron PSD de Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu.
 

Miza războiului de la Dâmboviţa între Ţuţuianu şi gaşca lui Popescu au fost şi sunt zecile de milioane de euro din proiectele de apă şi canal implementate în oraşul Târgovişte şi în judeţ. Practic, gaşca lui Ţuţuianu (PSD) plus PNL şi Partidul Poporului, au preluat controlul politic în judeţ şi Compania de Apă Târgovişte – Dâmboviţa. În mod ironic, lumea din Dâmboviţa deja vorbeşte că era mult mai bine pe vremea baronului Florin Popescu: mergeau afacerile, veneau banii de la Bucureşti.

image

Cine e Florin Popescu

Are 46 de ani şi este originar din Galaţi. În 1992 a absolvit Facultatea de Medicina a Universităţii Bucureşti. În 2010 susţine că a devenit doctor în economie. În perioda 2004-2008 a mai deţinut un mandat de deputat. Şi-a început cariera politică în Alianţa Pentru România, formaţiune condusă de Teodor Meleşcanu actualul director al SIE. În 2002 a trecut la PNL unde a stat până în 2007. În 2007 a devenit preşedinte al organizaţiei judeţene a PLD care apoi a fost absorbit de PDL. În perioda 2007-2008 a ajuns vicepreşedinte al PDL şi preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa. A deţinut şi două mandate de consilier local la Târgovişte în perioda 1996-2004. În aceeaşi perioadă, Popescu a candidat fără succes la primăria municipiului Târgovişte.

În ultima declaraţie de avere spune că are cinci terenuri, o casă şi trei apartamente. Mai spune că nu deţine nici o maşină dar că are cate 5% acţiuni la două societăţi comeriale. Deputatul declară şi un credit de 9000 de euro.

Florin Popescu este deputat şi un susţinător declarat al Elenei Udrea. Popescu se află pe lista candidaţilor Partidului Mişcarea Populară la alegerile europarlamentare, însă s-a retras chiar înaintea începerii campaniei electorale din cauza anchetei DNA care îl vizează. Pe 6 mai, când trebuia să se discute în Parlament solicitarea DNA privind încuviinţarea arestării lui, deputatul Popescu a anunţat că a demisionat din PMP. El a fost lider al PDL Dâmboviţa până în vară anului trecut când a fost schimbat cu fostul primar al sectorului 3, Liviu Negoita, după ce Vasile Blaga a câştigat preşedinţia partidului în faţă Elenei Udrea. În decembrie, Popescu a fost exclus din PDL şi a trecut la PMP. Florin Popescu a fost preşedinte al Consiliului judeţean Dâmboviţa din partea PDL între 2008 şi 2012. 

Pe vremea lui Popescu au trăit bine şi deputatul Gheorghe Albu, fostul patron al Dâmboviţa Tv, dar şi Gheorghe Dinu, fostul patron al Târgovişte Tv, actualmente director al Poliţiei Locale Târgovişte. Cei doi au primit bani frumoşi din bugetele publice pentru televiziunile locale pe care le deţineau în vremea lui Popescu. Contractul de 5 miliarde lei vechi, încheiat de Consiliul Judeţean Dâmboviţa cu The Money Channel Consulting SRL, a fost dirijat, aproape în totalitate, în numai 6 luni (iunie-decembrie 2009!) spre cele două televiziuni pedeliste din Târgovişte. TTV-ul a fost, de departe, televiziunea locală favorită a baronului PDL Florin Popescu, înghiţind din banii publici cea mai mare parte a contractului de 5 miliarde de lei, bani viraţi de Consiliul Judeţean Dâmboviţa prin filiera The Money Channel în conturile postului local TTV. 

Deputatul Florin Popescu – BARONUL PUILOR

Deputatul Florin Popescu a fost trimis în judecată, sub control judiciar, de procurorii anticorupţie, care îl acuză că a cerut şi a primit de la administratorul unei firme peste 60 de tone de pui grill, carne pe care a distribuit-o ulterior cetăţenilor, în campania electorală a alegerilor locale din 2012. Concret, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au decis trimiterea în judecată a deputatului Florin Popescu pentru folosire a influenţei, de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. 

Potrivit rechizitoriului, în cursul anului 2012,  Florin Popescu, folosindu-şi influenţa şi autoritatea ce decurgeau din funcţiile de preşedinte al unui partid politic, organizaţia judeţeană Dâmboviţa şi vicepreşedinte al aceleiaşi formaţiuni politice la nivel naţional, l-ar fi determinat  pe un denunţător să-i dea mai multe foloase necuvenite.

Mai exact, în luna martie 2012, un intermediar i-ar fi transmis denunţătorului că se aproprie alegerile locale şi trebuie să dea, filialelor locale ale partidelor politice importante, câte 250.000 euro. Denunţătorul i-ar fi răspuns că suma este prea mare, fiind dispus să dea cel mult  câte 100.000 euro, pentru fiecare partid politic important.

BARONUL PSD, ION STAN - Fost şef al Comisiei de control a SRI

În 1996, Ion Stan a fost şi prefect al judeţului Dâmboviţa.

image

Deputatul PSD Ion Stan a fost, timp de mulţi ani, figura marcantă a judeţului Dâmboviţa, cunoscut ca un judeţ “roşu”. Fostul lider al PSD Dâmboviţa este la al patrulea mandat consecutiv de deputat, în prezent fiind cel mai vechi parlamentar al judeţului. Din 1996 şi până mai anul trecut, Ion Stan s-a aflat în prim-planul scenei politice judeţene şi chiar naţionale, fiind un politician cu stare financiară bună. 

Conform declaraţiei de avere din septembrie 2012, Ion Stan deţine şase terenuri intravilane, o casă de locuit în Târgovişte, o casă de vacanţă în Dâmboviţa şi un apartament în Constanţa.

În 2012 şi-a cumpărat un autoturism Dacia Duster. Are 28.078,61 lei într-un cont bancar, depre care menţionează că sunt bani moşteniţi de soţia sa. El deţine acţiuni la SC Alimentara Târgovişte pentru care în anul 2011 a încasat dividende de 26.652 lei. De asemenea, în ultimul an fiscal, Ion Stan a încasat indemnizaţia de deputat de 61.956 lei, iar soţia sa a obţinut un salariu de 29.015 lei de la Casa de Asigurări de Sănătate Dâmboviţa.

image

De altfel, din 1996 şi până în acest an el a fost preşedintele Organizaţiei judeţene Dâmboviţa a PSD. În 19 iunie 2012, Biroul Permanent Naţional (BPN) al PSD a votat, cu unanimitate, schimbarea preşedintelui organizaţiei PSD Dâmboviţa Ion Stan cu noul preşedinte al Consiliului Judeţean, Adrian Ţuţuianu.

Totuşi, Ion Stan candidează din partea USL pentru un nou mandat de deputat într-un colegiu din Dâmboviţa, la alegerile din 9 decembrie.

Ceartă directă cu Ponta

Deputatul PSD Ion Stan, demis în iunie 2012 din funcţia de preşedinte al PSD Dâmboviţa, îl acuza pe Victor Ponta că încearcă să alunge din partid "persoanele incomode domniei sale şi familiei domniei sale". Ponta i-ar fi reproşat  lipsa de implicare în campania electorală pentru alegerile locale.

"Acuzaţiile lui Ponta sunt minciuni, speculaţii ordinare. Mi-a propus un târg, să cedez funcţia de preşedinte al filialei colegului meu Tutuianu, în schimbul unui mandat eligibil de parlamentar. I-am spus că nu accept să fac acest lucru. Ponta i-a promis lui Tutuianu că dacă iese preşedinte de Consiliu Judeţean îi va oferi şi funcţia de preşedinte al filialei. Nu ştiam că preşedinţii de partide au aceste trofee, care se oferă unor candidaţi, şi că aceste trofee nu mai ţin seamă de procedura statutara, am fost ales de o conferinţa, corect era să fie convocată o nouă conferinţa ", a spus Stan.

Stan a fost preşedinte al PSD în perioada 1996-2012.

Deputatul Ion Stan (PSD), acuzat de trafic de influenţă 

 Deputatul Ion Stan a fost pus sub acuzare de procurorii DNA pentru trafic de influenta. Procurorii sustin ca, in perioada 12 - 14 noiembrie 2012, deputatul Ion Stan a pretins de la un denuntator, om de afaceri, 130.000 lei, bani destinati pentru achizitionarea combustibilului necesar unor autoturisme ce urmau a fi folosite in campania electorala, precum si pentru achizitionarea unor produse alimentare ce urmau a fi impartite in preajma alegerilor parlamentare.

Potrivit rechizitoriului, în perioada 12 -14 noiembrie 2012, Stan a solicitat denunţătorului (Nicuşor Dima) 130.000 lei, bani destinaţi achiziţionării combustibilului necesar unor autoturisme ce urmau a fi folosite în cursul campaniei electorale, precum şi achiziţionării de produse alimentare ce urmau a fi împărţite în preajma alegerilor parlamentare. 

Studii şi specializări

1971 - 1975: elev - Liceul Nucet, Jud.Dâmboviţa;

1978 - 1982: student, ASE Bucureşti;

1984: curs postuniversitar în cadrul ASE Bucureşti;

2002: Colegiul Superior de Siguranţă Naţională;

2003: Colegiului Naţional de Apărare.

ADRIAN ŢUŢUIANU

Adrian Ţuţuianu, actualul preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, este un politician social-democrat, de tip nou. Este absolvent de Drept, proprietar de facto al unui cabinet de avocatură şi, spre deosebire de majoritatea baronilor locali, nu şi-a obţinut diploma la „apelul bocancilor”, iar doctoratul său nu conţine urme vizibile de plagiat. 

image


 

Are o avere impresionantă şi asta se pare că l-a “ajutat” să intre în atenţia DNA, care l-a acuzat de finanţare ilegală a ultimei campanii victorioase a partidului. Creaţie politică a serviciilor, prin Ion Stan, fostul jupân PSD de Dâmboviţa, cu binecuvântarea lui Adrian Năstase, Ţuţuianu este în relaţii destul de tensionate cu Victor Ponta, în urma scandalului în care, împreună cu creatorul său, Ion Stan, este acuzat că a dat alegătorilor, în campanie, găleţi de tablă, cu sigla partidului, achitate cu banii unui evazionist local, Nicuşor Dima.

Averea lui Ţuţuianu

Tânărul avocat şi politician Ţuţuianu a agonisit, în nici un sfert de secol de libertate economică, cât n-au reuşit să fure laolaltă bătrânii partidului pe vremea comunismului. Cel puţin la nivel declarativ. În documentul oficial în care îşi etalează opulenţa, Ţuţuianu enumeră la capitolul terenuri o proprietate de 4.800 mp teren agricol în comuna natală Malu cu Flori, 10 hectare de pădure în Odobeşti Dâmboviţa, un teren de 1.000 mp intravilan în Comuna Răzvad, un altul de 400 mp în Târgovişte pe care se înalţă impozantul sediu al casei de avocatură, un petec dintr-un teren pe care se află un cabinet notarial în Bucureşti, şi un loc de parcare cât să încapă un Logan cu remorcă. La case stă la fel de bine. În Târgovişte deţine o chichineaţă de 56 mp, unde poate pune capul la nevoie, o casă de vacanţă la Răzvad, şi o cotă consistentă din blocul în care funcţionează cabinetul de avocatură amintit mai sus. Mai are şi un apartament în Bucureşti într-un complex rezidenţial nou, evaluat pe piaţa imobiliară la 124.000 de euro, cumpărat pe vremea când era senator al României. Are pe numele său, doar un VW Polo. La capitolul depozite, preşedintele CJ declară doar 70 de mii de lei, la vedere. De asemenea, jocă nişte mărunţiş pe Bursă şi deţine acţiuni la Ventrom şi la Administrator Consulting.

Ţuţuianu şi Stan, “fraţi” de DNA

image

În declaraţia sa de avere, dată în calitate de senator, Ţuţuianu recunoştea, la momentul respectiv, că a semnat 14 contracte de asistenţă juridică cu primării şi alte instituţii ale statului prin încredinţare directă. O parte din contracte au fost semnate tocmai cu primăriile aflate în colegiul său de senator, date de către primarii săi fideli de la PSD. 
 

În parelel cu această activitate economică, actualul preşedinte al CJ Dâmboviţa publică lucrări cu numele lui la prestigioasa Editură Bibliotheca, din Târgovişte, devine lector al Universităţii Valahia din Târgovişte, şi obţine un doctorat în 2006. 

După ce este ales în fruntea judeţului, Ţuţuianu a rupt, de formă, şi de dragul ANI, colaborarea cu firma Ţuţuianu, Stan şi Asociaţii, cesionându-i binefăcătorului său, Ion Stan, partea sa de afacere, pe o sumă oarecare, de ochii fiscului. Din păcate, are din nou ghinion. Este implicat într-un nou scandal. DNA îl interceptează pe Ion Stan în timp ce storcea de fonduri un sponsor local, Nicuşor Dima, în timpul campaniei electorale pentru Parlament. Evident, cei doi, Ţuţuianu şi Stan, fiind inseparabili în business şi politică, în dosar apare şi numele actualului preşedinte al CJ. Ion Stan a fost ridicat de procurori chiar înainte de parlamentare. 

La momentul respectiv, PSD, aflat în ultimele zile de opoziţie, a sărit ca ars în apărarea fostului lider local. După ce magistraţii au considerat că Stan poate fi judecat în libertate, acesta s-a trecut pe listele pentru Camera Deputaţilor fără nici o jenă, a câştigat şi a ajuns deputat. Dar DNA a extins ancheta şi în cazul lui Adrian Ţuţuianu, în urma unui autodenunţ al lui Dima, şi a disjuns dosarul. În momentul de faţă, ambii sunt cercetaţi separat pentru aproximativ aceleaşi fapte, respectiv trafic de influenţă, estorcare şi finanţare ilegală a campaniei electorale.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite