Cazul puilor grill, care l-a băgat în închisoare pe Florin Popescu, plasat de Kovesi în topul şpăgilor din campaniile electorale ale ultimilor ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dosarul fostului preşedinte al CJ Dâmboviţa Florin Popescu, ajuns la închisoare pentru mita din campania electorală din 2012, atunci când a împărţit peste 60 de tone de pui grill alegătorilor, este plasat de Laura Codruţa Kovesi, procurorul-şef al DNA, în topul şpăgilor din campaniile electorale ale ultimilor ani.

Deşi regulile pentru finanţarea campaniilor electorale s-au înăsprit, fenomenul sacoşei cu şpagă aduse la partid a rămas aprope incontrolabil. Pe scurt, vorbim despre relaţiile toxice dintre oamenii de afaceri şi politicieni. Aceasta este concluzia unei dezbateri organizate de ExpertForum.

ExpertForum (EFOR), ONG axat pe politici publice şi anticorupţie, a organizat ieri o dezbatere pe tema finanţării partidelor şi a campaniilor electorale, în contextul în care cheltuielile din campania pentru alegerile locale încă n-au fost rambursate de stat - deşi au trecut mai bine de patru luni, iar campania pentru alegerile parlamentare bate la uşă. Ca un comic de situaţie, discuţia a picat exact în ziua în care doi foşti politicieni cu greutate, Gheorghe Ştefan (Pinalti) şi Gabriel Sandu, fost ministru PDL al Comunicaţiilor, au fost condamnaţi la închisoare pentru şpaga din dosarul Microsoft, şpagă intrată apoi, în bună măsură, în circuitul finanţării campaniei prezidenţiale din 2009.

image

Prezentă la discuţii, Laura Codruţa Kovesi, procurorul-şef al DNA, a prezentat, succint, schema de ajutor reciproc dintre politicieni şi sponsori. „Vorbim de plata unor comisioane de 10% din contractele cu instituţiile publice. Deci câştigi contractul şi întorci o parte din bani la partid. Sau vorbim de lideri de partid care îşi folosesc autoritatea pentru a numi persoane apropiate în instituţii, care apoi oferă contracte din bani publici unor oameni de afaceri. Apoi, banii din contracte se întorc la partid. Sau vorbim de oameni de afaceri care finanţează ilegal campania, cu promisiune de a primi apoi contracte cu statul. Sau mai vorbim de încheierea unor contracte de consultanţă fictivă. Am constatat că, de cele mai multe ori, banii se dădeau la negru, de aceea e greu să demonstrăm că partidele sau campaniile au fost finanţate ilegal. E o problemă să dovedim că banii au fost daţi la partid, pentru că plata cash nu lasă urme. Nu merge nimeni cu geanta de bani şi cu 10 prieteni, să existe martori “, a spus Laura Codruţa Kovesi.

Şefa DNA a amintit cele mai notorii cazuri în care politicieni de prim rang au fost condamnaţi pentru că s-au folosit de funcţie pentru a obţine „foloase patrimoniale sau nepatrimoniale“. 

Printre aceştia se numără: Gheorghe Bunea Stancu – fost preşedinte al CJ Brăila, condamnat la 3 ani de înschisoare cu executare după ce a „strâns“ bani pentru campania lui Mircea Geoană în 2009; Florin Popescu - fost preşedinte PDL al CJ Dâmboviţa, condamnat la doi ani de închisoare cu executare după ce a primit peste 60 de tone de pui grill pentru a le distribui alegătorilor; Liviu Dragnea – condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul „Referendumul“, după ce a scos la vot şi morţii din Teleorman; Sorin Frunzăverde -  fost preşedinte al CJ Caraş-Severin, condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare după ce i-a constrâns pe primarii din judeţ să adune voturi pentru Klaus Iohannis în 2014. 

De ce este acuzat Florin Popescu

image

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat pe Florin Popescu la doi ani de închisoare şi doi ani interzicerea unor drepturi, pentru folosirea influenţei sau autorităţii de către o persoană cu funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Procurorii DNA l-au trimis în judecată, în 27 iunie 2014, pe fostul deputat Florin Popescu, pe care l-au acuzat că, în 2012, folosindu-se de funcţia de preşedinte al PDL Dâmboviţa şi vicepreşedinte al partidului, l-a determinat pe Rami Ghaziri, denunţător în cauză, să-i dea 60.992,2 kilograme de pui grill, în valoare de 485.500 lei. Ulterior, Florin Popescu a distribuit puii alegătorilor din judeţul Dâmboviţa, în campania electorală pentru alegerile locale din iunie 2012. În acea perioadă, Popescu a candidat şi el pentru obţinerea unui nou mandat în funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa.

Anchetatorii au arătat, în rechizitoriu, că în martie 2012, un intermediar i-a transmis denunţătorului că se apropie alegerile locale şi trebuie să dea filialelor locale ale partidelor politice importante câte 250.000 de euro. Denunţătorul, susţine DNA, i-ar fi răspuns că suma este prea mare, el fiind dispus să dea cel mult câte 100.000 euro, pentru fiecare partid politic important.

"La sfârşitul aceleiaşi luni, inculpatul Popescu Florin Aurelian care, la alegerile locale desfăşurate în luna iunie 2012, a candidat pentru un nou mandat în funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa, a organizat mai multe şedinţe la sediul partidului, la care au participat atât persoane desemnate să coordoneze campania electorală în colegiile stabilite la nivelul judeţului, cât şi candidaţii acestei formaţiuni politice la funcţiile de primar. Cu acele ocazii, inculpatul le-a comunicat că, în perioada următoare, le va trimite alimente pentru a le distribui în scop electoral cetăţenilor din localităţile, unde îşi depuseseră candidaturile", au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

În martie 2012, Florin Popescu s-ar fi dus la sediul firmei denunţătorului şi i-ar fi cerut acestuia cantitatea de aproximativ 50.000 - 60.000 kg de pui grill (60 - 80 de tone), precizându-i că o va distribui cetăţenilor în scop electoral, lucru cu care acesta a fost de acord.

"S-a stabilit, în continuare, ca acea cantitate de pui să fie depozitată în camerele frigorifice ale unei alte societăţi comerciale. În ziua de 5.04.2012, mai multe persoane, trimise de inculpatul Popescu Florin Aurelian, au încărcat în microbuze şi transportat la diferite locaţii, întreaga cantitate de pui grill. Ulterior, toate produsele primite au fost ambalate în pachete şi distribuite, în scop electoral, simpatizanţilor din localităţile în care membrii aceluiaşi partid candidau la funcţia de primar", se mai arată în rechizitoriu.

Într-un alt dosar, în 29 octombrie, instanţa supremă a dispus achitarea lui Florin Popescu pentru conflict de interese şi fals în declaraţiile de avere. Procurorii Parchetului instanţei supreme l-au acuzat pe fostul deputat că, în perioada în care a fost preşedintele CJ Dâmboviţa, a semnat contracte de lucrări cu firma Procor, la care fusese acţionar.

Florin Popescu a fost lider al filialei PDL Dâmboviţa şi preşedinte al CJ Dâmboviţa în mandatul 2008-2012. În decembrie 2012, Florin Popescu a obţinut un mandat de deputat în Dâmboviţa. Acesta fusese deputat şi în mandatul 2004-2008. La începutul lunii februarie 2014, Florin Popescu a demisionat din PDL, iar ulterior s-a înscris în PMP, de unde s-a autosuspendat după ce a fost declanşată acţiunea judiciară împotriva lui.

PE ACEEAŞI TEMĂ:

„Baronul puilor“ şi-a dat demisia din Parlament

De ce a primit Florin Popescu doar 2 ani de puşcărie. Judecătorii au văzut în „Baronul puilor“ un haiduc

Baronii de Dâmboviţa care au divizat judeţul în roşu şi portocaliu

Deputatul Florin Popescu, achitat pentru conflict de interese şi fals în declaraţii

Baronul puilor, acuzat de un director din cadrul Primăriei Târgovişte: "S-au făcut presiuni asupra mea de către domnul Popescu"

Deputatul Florin Popescu rămâne fără 1% din salariu pentru o absenţă nemotivată

Dosarul Microsof: Baronul puilor, deputatul Florin Popescu, nominalizat de Gabriel Sandu la DNA, cu care ar fi avut discuţii după numirea sa

Camera Deputaţilor a vacantat postul lui Florin Popescu supranumit Baronul Puilor

Baronul Florin Popescu a îngrăşat mafia PDL

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite