Târgovişte: A crescut numărul angajaţilor care îşi reclamă patronii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgovişte: A crescut numărul angajaţilor care îşi reclamă patronii
Târgovişte: A crescut numărul angajaţilor care îşi reclamă patronii

Numărul angajaţilor care îşi reclamă patronii a crescut cu 20% în acest an comparativ cu 2008. Cei mai mulţi sunt nemulţumiţi că după o lună de muncă nu îşi primesc salariul. Un dâmboviţean a reclamat de 30 de ori faptul că ar fi fost concediat abuziv.

Foarte puţini angajaţi au curajul de a-şi reclama patronii pentru un anumit abuz, pentru că cei mai mulţi se tem că îşi vor pierde locul de muncă.

Chiar şi aşa numărul celor care îşi iau inima în dinţi şi merg la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dâmboviţa, pentru a aduce la cunoştinţa inspectorilor anumite nereguli, a crescut cu 20% în prima jumătate a acestui an, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

A reclamat de 30 de ori
 
Un dâmboviţean a reclamat de 30 de ori inspectorilor ITM aceeaşi problemă. Acesta susţine că angajatorul i-a încheiat abuziv contractul de muncă. Mai mult, a dat în judecată societatea respectivă , însă instanţa a decis că documentul de încetare a contractului era valabil.

“ITM nu poate interveni în acest caz, pentru că nu poate anula o decizie de încetare a contractului emisă de angajator, ci instanţele judecătoreşti, atâta vreme cât decizia a fost emisă în condiţii legale”, a precizat Nistor.

Neacordarea salariilor, cea mai frecventă abatere reclamată

Purtătorul de cuvânt al ITM Dâmboviţa, Letiţia Nistor, a declarat, pentru “Adevărul de Seară”, că,în perioada ianuarie-iunie 2009, s-au înregistrat 237 de petiţii, faţă de 187 în 2008.

Potrivit acesteia, cele mai multe abateri semnalate, în jur de 30%, se referă la neacordarea drepturilor salariale, mai ales atunci când angajatul a decis să încheie raporturile de muncă cu o anumită societate comercială.

Pe locul doi în topul abaterilor pe care le constată frecvent inspectorii ITM este munca fără forme legale, care se regăseste în 20% din numărul reclamaţiilor făcute la această instituţie.

“Uneori este foarte greu să dovedeşti că angajatul respectiv a lucrat la negru, pentru că dacă nu există niciun document care să incrimineze angajatorul, reclamaţia nu se poate confirma. De cele mai multe ori, persoanele aflate în această situaţie sunt sfătuite să se adrese instanţelor judecătoreşti, în faţa cărora pot aduce martori”, a precizat Letiţia Nistor.

O altă abatere frecvent reclamată este neplata orelor suplimentare, care se regăseşte în 10% dintre reclamaţiile înregistrate. Sunt aduse la cunoştinţa inspectorilor ITM şi abateri precum neacordarea zilelor libere

“Nu reclam că îmi e frică”

Mulţi dâmboviţeni au parte la locul de muncă de multe abuzuri, dar nu le reclamă, nici măcar printr-o adresă anonimă, de teamă că ar putea fi concediaţi.

“Nu reclam că îmi e frică. Nu mi-au fost plătitie niciodată orele suplimentare, sâmbetele şi duminicile lucrate, ca să nu mai zic că n-am văzut bani pentru sărbătorile în care am lucrat. Ce să fac? Am familie, am 53 de ani şi nu mă mai angajează nimeni. Tac şi înghit şi sper în zile mai bune”, ne-a spus Ionica.

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite