A fost înfiinţat Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituţionalizat Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un nou sediu zonal al Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituţionalizat a fost deschis, oficial, la Bucureşti, joi, 26 aprilie 2018, la patru ani de la deschiderea sediului central de la Târgovişte.

Printre avantajele pe care Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituţionalizat le oferă justiţiabilor se numără celeritatea şi costurile reduse. Timpul de soluţionare a oricărei cauze este de cel mult şase luni, dar sunt situaţii în care se poate da o decizie chiar după două sau trei săptămâni, dacă părţile ajung la o înţelegere. De asemenea, sunt avantajoase costurile reduse, confidenţialitatea şi flexibilitatea procedurii. Un arbitru poate da o hotărâre în cel mult şase luni, indiferent de tipul litigiului, pe cauză civilă şi comercială dar, în situaţia în care părţile încheie o tranzacţie sau un acord de mediere, arbitrul poate pronunţa hotărârea chiar şi în două săptămâni. 

“Noi venim în sprijinul justiţiabilului român, astfel încât să scurteze timpul de soluţionare a cauzelor, să plătească mai puţin şi să plece de aici cu certitudina că hotărârea pe care a primit-o este una dreaptă. Acest sediu a fost înfiinţat în baza deciziei nr 41 din 26 aprilie 2018 a Consiliului Director al Asociaţiei de Arbitraj Instituţionalizat. Toate contractele de asigurări încheiate după 1 august 2017 pot fi judecate la noi, fără a fi nevoie ca în contract să fie inclusă convenţia arbitrală. În următoarea perioadă se va modifica şi Legea pensiilor, iar arbitrajul ar putea fi nominalizat ca fiind cale de soluţionare a litigiilor din acest domeniu”, a declarat Rodica Vlaicu, preşedintele Asociaţiei de Arbitraj Instituţionalizat, cu ocazia ianugurării Sediului Zonal Bucureşti. 

Sediul de la Bucureşti al Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituţionalizat se află în zona Biserica Armenească, Bulevardul Carol nr. 51, etaj 5, apartament nr. 51, sector 2 şi a fost înfiinţat în temeiul dispoziţiilor art. 40 din Constituţia României, art. 616 din Codul de procedură civilă, art. 11 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, Decretului nr. 281/1963 privind ratificarea Convenţiei Europene de Arbitraj Comercial Internaţional, art. 24 lit. b din Ordonanţa nr. 26/2000, art. 13 - 14 din Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituţionalizat, fiind coordonat de arbitrul Horaţiu - Ionel  MĂRGOI, absolvent al Facultăţii de Drept “Nicolae Titulescu” din cadrul Universităţii din Craiova, actualmente doctorand la Universitatea ”Nicolae Titulescu” din Bucureşti. 

“Noi vă dorim să aduceţi lângă dumneavoastră şi alţi arbitri. Trebuie să ne unim, să respectăm regulile pe care le-am stabilit şi să practicăm un arbitraj de bună calitate, care să-i aducă justiţiabilului român ceea ce aşteaptă, adică dreptate. Dar, ca să putem să discernem în astfel de momente, trebuie să fim pregătiţi din toate punctele de vedere, astfel încât să asigurăm şi punctualitate şi confidenţialitate şi celeritate”, a declarat Iulică Burticioiu, vicepreşedintele tribunalului.

Despre Asociaţia de Arbitraj Instituţionalizat

Asociaţia de Arbitraj Instituţionalizat, persoană juridică de drept privat, nonprofit, cu scop nelucrativ şi nepatrimonial, de interes general, cultural, educaţional şi formator, a fost înfiinţată în vederea promovării, studierii şi practicării arbitrajului instituţionalizat în România.

În cadrul Asociaţiei de Arbitraj Instituţionalizat funcţionează Tribunalul Permnent de Arbitraj Instituţionalizat - jurisdicţie alternativă la instanţa statală de judecată; Institutul pentru Pregătirea Arbitrilor din România – instituţie care organizează pregătirea iniţială şi formarea continuă a arbitrilor şi Editura ”Thalindra” – specializată în carte juridică.

Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituţionalizat este o jurisdicţie alternativă la instanţa de judecată statală, cu caracter privat, care funcţionează în mod permanent pe lângă Asociaţia de Arbitraj Instituţionalizat, potrivit dispoziţiilor art. 616 din Codul de Procedură Civilă. Tribunalul şi-a deschis porţile în septembrie 2014, fiind abilitat să judece orice dispută de natură civilă, cu excepţia cazurilor prevăzute de art. 542 din Codul de Procedură Civilă.

Hotărârile pronunţate de Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituţionalizat sunt definitive şi obligatorii, beneficiază de putere de lucru judecat şi au forţa probantă a unui înscris autentic. Hotărârea arbitrală nu poate fi supusă căilor de atac, ea poate fi desfiinţată numai prin acţiune în anulare. 

Cauzele deduse spre soluţionare Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituţionalizat sunt judecate de arbitri profesionişti, care au dobândit această calitate printr-un examen de verificare a cunoştinţelor. Aceştia sunt independenţi şi imparţiali în îndeplinirea atribuţiilor şi răspund, în condiţiile legii, pentru prejudiciile provocate părţilor. 

Pentru a fi eligibil faţă de instanţa statală de judecată, tribunalul a instituit pentru justiţiabili o serie de avantaje, precum: confidenţialitate, celeritate, costuri reduse, procedură flexibilă, posibilitatea dată părţilor de a-şi alege arbitrii. 

Totodată, părţile beneficiază de egalitate de tratament, respectarea dreptului de apărare şi a principiului contradictorialităţii. Activitatea desfăşurată de Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituţionalizat este în interesul statului român deoarece: preia o mare parte din dosarele civile reducând volumul de muncă din instanţele statale; contribuie la creşterea calităţii actului de justiţie şi la reducerea cheltuielilor de la bugetul de stat destinate susţinerii  Justiţiei; scăderea numărului de dosare  în care statul român este reclamat la CEDO pentru erori judiciare şi implicit a sancţiunilor aplicate de acestă instituţie României. 

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite