Târgovişte: Ziua merg la muncă, noaptea pictează ziduri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgovişte: Ziua merg la muncă, noaptea pictează ziduri
Târgovişte: Ziua merg la muncă, noaptea pictează ziduri

Tinerii îşi pun semnătura pe tot mai multe blocuri din oraş, spre disperarea locatarilor mai în vârstă. Artiştii dau şi câte 800 de lei pe sprayurile necesare unui desen mare, iar amenda pe care o riscă dacă sunt prinşi este de 50 de lei.

Tinerii din Târgovişte cu ceva talent la desen şi dornici de senzaţii tari au început să practice o nouă artă. Este vorba despre graffiti. Ţinta lor? Cât mai multe blocuri din oraş. Mesajele sunt foarte diferite, în funcţie de inspiraţia de moment. Unii desenează personaje imaginare, vampiri, diavoli, iar alţii doar îşi scriu pseudonimul stilizat.

„Adevărul de Seară“ Târgovişte a găsit un grup de pictori de ziduri care fac asta săptămânal. „Cu asta ne ocupăm în timpul liber. Asta ne place să facem. În rest avem servicii normale, ca orice om“, spune C.C., şeful grupului, în vârstă de 24 de ani, absolvent ca şi alţi doi membri ai grupului al Liceului de Arte Plastice din Târgovişte.

Cei şase băieţi de cartier care îşi pun amprenta pe blocuri riscă mult pentru hobby-ul lor. „Avem ceva probleme. Se mai întâmplă să ne mai prindă câte un locatar nervos şi să ne fugărească sau să ne mai vină poliţia pe cap. Am scăpat până acum mereu de probleme“, spune Vik, unul dintre „artişti“.

Poliţiştii comunitari spun că tinerii sunt foarte greu de amendat pentru că trebuie prinşi în flagrant în prezenţa unui martor. „Noi avem o gravă criză de martori pentru că lumea nu vrea să fie chemată în instanţă şi să se complice“, a declarat Şeful serviciului de Ordine Publică din cadrul Poliţiei Comunitare Târgovişte, Constantin Tomescu.

Locatarii sunt foarte deranjaţi


Majoritatea locatarilor din blocurile pictate de artiştii graffiti sunt supăraţi de ce se întâmplă şi îi numesc pe tineri „huligani“. „Nu-mi dau seama cum de se poate aşa ceva! Ar trebui închişi huliganii ăştia. Au lăsat o porcărie pe blocul ăsta şi acum trebuie să zugrăvim iar“, se plânge Simona Matei, o pensionară de 68 de ani din Microraionul 6.

Există şi locatari mai tineri care nu sunt chiar atât de vehemenţi. „Dacă nu scriu porcării pe ziduri, eu nu am nimic împotrivă. Nu pictează urât, iar culorile sunt ok. Uneori, anumite desene dau frumos pe câte un bloc posomorât. Până la urmă e şi asta o cultură“, spune Marius Moşeanu, un tânăr de 27 de ani din zona centrală.

Vor un contract cu primăria

Pentru un graffiti reuşit e nevoie de câteva sute de lei, voinţă, câteva ore bune şi un perete gol. De restul se ocupă „artiştii“ de cartier. „Un spray de vopsea e în jur de 20 de lei. Noi cumpărăm pe la 25, că e mai bună culoarea. Înafară de spray nu mai trebuie mai nimic. Şi pentru un perete mare, de circa 10 metri lăţime cu 2 înălţime, intră cam 30 de spray-uri de culori diferite. Un desen frumos ne costă aproximativ 700 - 800 de lei“, explică Andi, un alt membru al trupei de desenatori pe ziduri.

Băieţii ar vrea ca pe viitor arta graffiti să nu mai fie în afara legii. „Ar fi frumos să avem zone special amenajate unde să ne putem expune arta sau dacă Primăria ar vrea să înfrumuseţăm noi cartierele şi parcurile de copii, cu desene tematice“, spune C.C., şeful grupului.

Poliţia Comunitară îi pândeşte

Şeful serviciului de Ordine Publică din cadrul Poliţiei Comunitare Târgovişte, Constantin Tomescu, a declarat că tinerii sunt urmăriţi şi de poliţişti. „Noi am avut în atenţie aceste persoane care sunt certate cu legea şi mâzgălesc zidurile şi locurile de joacă de prin oraş. Sunt tineri, unii sunt chiar minori şi am depistat şi fete care se ocupă cu aşa ceva. Am dat anul acesta doar două sancţiuni contravenţionale de câte 50 de lei fiecare, în luna aprilie, pentru doi băieţi care vopseau cu spray gardul din spatele Liceului «Ienăchiţă Văcărescu»“, spune Tomescu.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite