Târgovişte: Zeci de familii izolate în urma unor alunecări de teren

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Precipitaţiile abundente din ultima perioadă au activat trei alunecări de teren din judeţul Dâmboviţa. Cea mai gravă situaţie este la Vişineşti, unde zeci de familii pot rămâne izolate în orice moment. Deocamdată, nu sunt bani pentru lucrări de reabilitare.

Mai multe familii din comuna Vişineşti, sat Ursei, sunt în pericol în cazul în care ar izbucni un incendiu sau un localnic ar avea nevoie urgentă de interventie medicală. Maşinile de pompieri sau ale Salvării nu pot intra pe drumul care face legătura cu o parte a satului, în care trăiesc 60 de familii, afectat de alunecări de teren. Circulaţia se desfăşoară în zonă pe un singur sens, doar cu mijloace hipo.

Primarul comunei Vişineşti, Cristian Rădulescu, a declarat, pentru “Adevărul de Seară”, că o locuinţă din satul Ursei a fost  afectată de alunecări de teren, iar în zona „Valea Lacului”, tot din satul Ursei, malul drept al unui afluent al pârâului Cricovul Dulce se află în pericol de prăbuşire.

image



Niciun răspuns ferm

Rădulescu spune că a trimis zeci de adrese la autorităţile centrale competente, dar nu a primit un răspuns ferm în ceea ce priveşte reabilitarea tronsonului afectat. I s-a spus doar că sunt programate lucrări în acest an, fără a se specifica în mod clar perioada în care acestea vor începe.

“Am făcut nenumărate memorii la Ministerul Mediului. Ni s-a spus că există un studiu de fezabilitate şi că suntem programaţi în acest an. Mai mult de atât nu ştim. Eu fac orice, dacă am bani, dar cum nu-i am…”, a precizat primarul comunei Vişineşti.

Probleme şi la Tătărani şi Bărbuleţu

Alunecările de teren au afectat în ultimele zile şi alte două localităţi dâmboviţene, dar nu la fel de grav ca în comuna Vişineşti.

“În satul Priboiu din comuna Tătărani, s-a reactivat eroziunea de mal drept a râului Dâmboviţa, ajungând la zece metri de DJ 702 B. Şi în satul Căprioru s-a reactivat o eroziune de mal pe aproximativ 250 de metri lungime. Probleme s-au înregistrat şi în comuna Bărbuleţu, unde au fost avariate lucrările de apărare mal şi talvegul podului din punctul Soreşti”, a declarat purtătorul de cuvânt al Prefecturii Dâmboviţa, Andreea Ionescu.

Potrivit acesteia, în cadrul discuţiilor purtate, ieri, la Prefectura Dâmboviţa, directorii generali ai Direcţiei Apelor Argeş - Vedea şi Direcţiei Apelor Buzău – Ialomiţa au invocat lipsa fondurilor, însă au dat asigurări că vor demara cu prioritate lucrări de regularizare a albiilor în apropierea podurilor, cu scopul protejării acestor obiective, dar şi al stopării eroziunilor de mal.

Nu sunt bani pentru lucrări

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dâmboviţa informează că, de la începutul anului, s-au produs 12 alunecări de teren şi 15 eroziuni de mal.  Localităţile afectate sunt Vişineşti, Runcu, Moţăeni, Râu Alb, Cândeşti, Vulcana Băi, Iedera, Bezdead.  Au fost afectate o casă, cinci drumuri judeţene, şase drumuri comunale şi zece poduri.

Potrivit reprezentanţilor Consiliului Judeţean (CJ) Dâmboviţa, până în prezent, nu a fost alocat niciun ban, de la Guvern, pentru lucrări de reabilitare a zonelor afectate de alunecări de teren.

“S-au făcut intervenţii la Guvern în acest sens, dar fără rezultat. Urmează ca în perioada următoare să fie făcute alte intervenţii în acest sens”, se precizează într-un comunicat al CJ Dâmboviţa.

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite