“Vreau ca fata mea să nu mai meargă în cârje”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ana Rădoi vrea sa-şi vadă sănătoasă fata de 19 ani, Ana-Maria, care suferă de sechele polieomielită. Ana-Maria se deplasează cu ajutorul cârjelor de mulţi ani, iar situaţia financiară a familiei este mult prea proastă pentru a-şi permite să facă şedinţe de recuperare.

Pentru Ana Rădoi viaţa nu mai este de mult liniştită, ci plină de necazuri. Singurul copil al ei, o fată de 19 ani, suferă de sechele poliomielită acută la piciorul stâng. Ana-Maria se deplasează doar cu ajutorul cârjelor şi asta destul de greu. „Avea un an şi patru luni când au apărut problemele la picior. Nu ştim cum şi de ce. Am culcat-o într-o după-amiază şi când s-a trezit nu mai putea să stea deloc în picioare. Nu poate merge, muşchiul este mort”, povesteşte îndurerată Ana Rădoi.

A făcut trei operaţii

Fata a făcut trei operaţii la picior, însă pentru a putea să meargă fără a se ajuta de cârje este nevoie de zeci de şedinţe de recuperare, care sunt costisitoare şi pe care familia Rădoi nu şi le poate permite. „Nu vreau decât ca fata mea să nu se mai ajute de cârje. Doctorii au spus că trebuie să facă multe şedinţe de recuperare pentru ca muşchiul să-şi mai dea drumul, să înceapă să funcţioneze. Noi suntem amărâţi, nu avem bani, iar o şedinţă este 100 de lei”, spune mama fetei.

Trăiesc din indemnizaţia de handicap

Soţul Anei Rădoi a murit în urmă cu patru ani, atunci când a intrat în comă după ce a primit o lovitură puternică cu pumnul de la un alt bărbat. De atunci, situaţia financiară s-a complicat. Târgovişteanca are un şomaj de 500 de lei, din care plăteşte chiria garsonierei şi utilităţile. „Am fost încadrată ca însoţitor de copil pentru fata mea, însă apoi m-au scos şi acum primesc un şomaj. De mâncare ne luăm din indemnizaţia de handicap a fetei, care este de 230 de lei, foarte puţin. Abia trăim de azi pe mâine”, afirmă Ana Rădoi.

Batjocorită în şcoală

Ana-Maria a făcut patru clase la Şcoala Normală, actualul colegiu naţional „Constantin Cantacuzino”, iar apoi nu s-a mai dus pe motiv că ceilalţi copii o batjocoreau. „Râdeau de ea şi o jigneau zicându-i că este şchioapă. Învăţătoarea nu îi lua apărarea deloc, nici nu încerca să le spună celorlalţi că nu este frumos ce fac. Fata nu a mai vrut să se ducă, nu mai suporta, aşa că am lăsat-o acasă. La 17 ani au venit cei de la Protecţia Copilului şi i-au oferit şansa de a-şi termina studiile, astfel că acum învaţă la Şcoala Specială, unde sunt şi alţi copii cu probleme”, mărturiseşte târgovişteanca.
Cei care vor să ajute familia târgovişteană pot lua legătura cu Ana Rădoi la numărul de telefon 0735.336.486.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite