Târgovişte: Vom şti exact cum va fi vremea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgovişte:  Vom şti exact cum va fi vremea
Târgovişte: Vom şti exact cum va fi vremea

La Târgovişte, a fost înfiinţat un centru de microprognoză meteorologică.

Târgoviştenii interesaţi de starea vremii au avut parte, până acum, doar de informaţii aproximative în cadrul prognozelor emise pentru întreg sudul ţării. De acum înainte, locuitorii judeţului vor putea afla exact cum va fi vremea.

Institutul Naţional de Meteorologie şi Hidrologie a început implementarea unui proiect care constă în crearea de centre de prognoză meteorologică la nivel local. Cel de la Târgovişte este al doilea din ţară, după cel de la Piteşti.

Informaţiile privind starea vremii vor fi la dispoziţia instituţiilor mass-media interesate. În ultimele săptămâni, centrul a fost în probe, iar în curând va fi şi inaugurat în mod oficial.

„Minicentre de diseminare a prognozei”

Staţia Meteo Târgovişte a fost dotată cu tehnologie care permite înregistrarea şi analizarea computerizată a temperaturilor, a presiunii atmosferice, a vitezei vântului şi a cantităţilor de precipitaţii, care ulterior sunt integrate în sistemul naţional.

”Proiectul a demarat în urmă cu aproape un an şi jumătate, la Piteşti. Acolo, a fost creat primul centru. Anul acesta, proiectul a continuat cu Staţia Meteorologică de la Târgovişte. Au fost luate în considerare criterii de personal, de spaţii conforme cu cerinţele unui astfel de centru, de tehnologia staţiei precum şi de faptul că la Staţia Meteorologică Târgovişte este administrată şi activitatea de agrometeorologie regională. Microprognoza ajută foarte mult activitatea acestui departament”, a spus Gheorghe Dumitru, şeful Staţiei Meteo Târgovişte.

Datele sunt preluate de la INMH

Prognozele sunt elaborate în urma analizării unei serii de date preluate de la INMH care includ printre altele imagini din satelit şi înregistrări radar.

„În cadrul acestui program, noi studiem materialele de la centrele de prognoză din România şi din Europa şi elaborăm prognoze pentru întreg judeţul, inclusiv zona montană care aparţine de Dâmboviţa. Meteorologul schiţează o prognoză pentru zona acoperită, pentru următoarele 24 de ore plus două sau trei zile în avans. Prognoza ajunge la directorul regional care validează rezultatele şi astfel prognoza devine validă”, a adăugat şeful staţiei meteo Târgovişte.

Târgoviştenii vor avea vreme frumoasă până duminică


Conform datelor furnizate de Staţia Meteo Târgovişte, vremea se anunţă frumoasă şi caldă în intervalul 21-23 august, cu temperaturi maxime care vor atinge 31 de grade şi minime de 16-17 grade.

În a doua jumătate a zilei de duminică, vor fi înnorări accentuate spre seară şi în prima parte a nopţii vor fi averse de ploaie însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului care pot lua aspect de vijelie. Răzleţ vor fi şi condiţii de grindină.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite