Vlăduţ Andreescu, bibliotecarul îndrăgostit de Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlăduţ Andreescu
Vlăduţ Andreescu

A pus bazele singurului centru de informare europeană din judeţul Dâmboviţa, „Europe Direct” fiind printre primele centre de acest gen din România. Lucrează alături de voluntari la proiecte care vizează promovarea ideilor europene în rândul tinerilor

Vlăduţ a trăit în preajma Bibliotecii Judeţene încă de mic copil. Fire bolnavicioasă în copilărie şi-a găsit un prieten în lectură. „Nu mă puteam juca pe afară cu copiii pentru că mă îmbolnăveam, stăteam mai mult în casă, citeam foarte mult, atât eu cât şi fraţii mei. Mama chiar râdea de noi şi ne zicea, ia uite, copiii mei au ora de lectură. Nu ne uitam la televizor, nu prea aveai la ce să te uiţi atunci. Înainte să mă angajez la bibliotecă toată lumea mă ştia, eram toată ziua aici, ceream cărţi de citit”, zâmbeşte Vlăduţ.

Nu are prea mult timp liber iar atunci când găseşte vreo portiţă, o foloseşte pentru lucru. „Nu am viaţă personală, muncesc 11 ore pe zi, inclusiv sâmbăta şi duminica, dacă am ceva timp liber îl folosesc pentru muncă, chiar dacă sunt plătit cu 822 de lei”, povesteşte amuzat bibliotecarul.

Centrul Europe Direct


În anul 2008, pe 23 aprilie, Vlăduţ a avut şansa de a întâlni câţiva colegi bibliotecari de la Râmnicu Vâlcea. „De Ziua Bibliotecarului, au venit la Târgovişte mai mulţi colegi din Vâlcea. Ei aveau un centru de documentare europeană, constituit în urma unui proiect european. Era prima bibliotecă judeţeană din România care reuşise aşa ceva. Au făcut un proiect în 2007 pentru care au primit finanţare, ne-au povestit cum au făcut şi aşa a apărut ideea”, povesteşte Vlăduţ.

Imediat după acea întâlnire, metodistul de la Vâlcea i-a trimis lui Vlăduţ adresa de internet unde existau toate informaţiile de care acesta ar fi avut nevoie pentru a face un proiect similar. „Cei de la Vâlcea mi-au dat un semn în momentul în care se dăduse startul proiectelor. Mi-au dat un link şi mai departe m-am apucat de treabă în august-septembrie 2008. Era atunci Mircea Niţă director interimar, i-am arătat ce vreau să fac şi mi-a zis, „Vlăduţ, eşti de specialitate, faci ce ştii, eu te susţin”. Am depus proiectul iar în decembrie am primit confirmarea că acesta fusese acceptat”, îşi aminteşte bibliotecarul. „Centrul Europe Direct a fost inaugurat pe 9 martie 2009”, adaugă acesta.

Vlăduţ încearcă să îi ajute pe adolescenţi să dobândească o experienţă profesională şi mai ales să îşi dezvolte capacitatea de a lucra în echipă. „Eu vreau să îi ajut să nu îşi piardă interesul pe parcurs, la prima întâlnire cu ei îmi dau seama pe ce tip de proiecte sau domenii se potrivesc. Găsim de lucru pentru toată lumea, nu sunt formaţi, încă nu sunt profesionişti, dar încearcă un drum în viaţă. Toate materialele informative editate aici sunt munca voluntarilor. Ei vor să facă ceva util societăţii, mi-au dat şi un slogan, „dacă eşti natural, dacă eşti inspirat, dacă eşti cu mintea la cap spui DA pentru voluntariat”, este sloganul lor, gândit de ei şi pentru care s-au luptat pentru a fi acceptat”, povesteşte Vlăduţ.
„Chiar am voluntari, acum studenţi la Cluj şi cu care am pus bazele „Asociaţiei tinerilor pentru modernizarea României”, completează acesta.

Printre următoarele proiecte vizate se numără şi un film de prezentare a oraşului Târgovişte. „Voluntarii au început deja să facă scenarii, vrem să începem de pe vremea când se băteau turcii cu românii până la ideea „hai să fim turişti, cu rucsacul în spate şi să vedem ce ne oferă oraşul din punct de vedere turistic”, spune bibliotecarul.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI:

Ce ai schimba la locul în care trăieşti?
V.A.: „E greu pentru că nu poţi schimba prejudecăţile şi concepţiile învechite decât prin generaţii, de fapt asta şi încerc să fac prin proiectul ăsta, să schimb ceva, să arăt tinerilor că au o şansă, eu nu am şansa asta, sau nu am avut-o. Prin totalitatea informaţiilor despre Uniunea Europeană pe care le punem la dispoziţie tinerii au şansa să asiste şi să participe la schimbarea în bine a societăţii în care trăim.”

Cine sunt voluntarii din Centrul Europe Direct?
V.A.: „Am vrut iniţial să plec la drum cu 15 voluntari însă am plecat cu 19, acum avem 30 de voluntari în cadrul centrului iar în zilele următoare vom mai face o selecţie. Vizez în mod special segmentul de vârstă 15-18 ani. Adolescenţii au energie mai multă, au timp şi sunt mult mai deschişi. La unul de 22 de ani ai şanse să găseşti atitudini comuniste de genul „nu fac, nu am încredere, mai bine stau în aşteptare”. Acest tip de oameni nu te faultează când greşeşti. Cei mai mici te pun imediat la zid, sunt nonconformişti, dacă ai greşit te corectează aproape instantaneu. Cu astfel de atitudine cred că pot fi schimbate lucrurile.”

Ce-i place:
„Îmi place viaţa în general, nu pot separa nimic, de la firul de iarbă care creşte până  la ce înseamnă omul.”

Ce nu-i place:
„Falsitatea, sistemul, nu îmi place locul ăsta în care trăim, circul pe care îl întâlneşti la tot pasul. Nu-mi place faptul că societatea în care trăim avansează foarte încet.”

Profil:
Născut: 01 iulie 1975, Aninoasa, Dâmboviţa
Studii: Universitatea Valahia Târgovişte, Facultatea de Ştiinţe Juridice; Master „Limbă, cultură şi civilizaţie română în context european”
Profesie: bibliotecar-metodist, post unic la nivel de judeţ
Familie: doi fraţi mai mari

Târgovişte

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite