PORTRET: Viorica Iacob descoperă elevii cu înclinaţii spre literatură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorica Iacob iubeşte munca cu elevii
Viorica Iacob iubeşte munca cu elevii

Profesoara de limba română a obţinut an de an promovabilitate 100%  la examenele de sfârşit de gimnaziu,  15 premii I şi alte numeroase premii şi menţiuni la faza naţională a concursurilor şi olimpiadelor.

Pasiunea pentru literatură o cultivă încă din copilărie. Tot atunci, şi-a selectat şi modele didactice pentru profesiunea pe care a îmbrăţişat-o.

„Dascălii mei m-au stimulat să particip la olimpiadele şcolare, iar premiile pe care le-am obţinut au venit ca o confirmare a înclinaţiilor mele către literatură”, spune Viorica Iacob.

Profesoara de limba română are un stil aparte de a se apropia de copii, un mod unic de a-i mobiliza. Ştie să le insufle dorinţa pentru competiţie, câştig, performanţă. A coordonat la Şcoala Coresi din Târgovişte Revista ”Coresi”cu care a obţinut două trofee naţionale, iar în prezent  „Atelierul literar” din cadrul revistei.

„Încerc astfel să descoper copiii cu înclinaţii spre literatură, cu har scriitoricesc, să popularizăm lucrările premiate la diferitele concursuri care se organizează în ţară”, afirmă Viorica Iacob.

Promovabilitate 100% la examene


Niciun elev al profesoarei Iacob nu a rămas în urmă. Promovabilitatea la examenul de evaluare naţională a fost totdeauna 100%. Există o formulă a succesului pe care ne-a dezvăluit-o şi nouă.

„Tenacitate, activitate diferenţiată, încredere în elevi. Totul presupune multe ore de muncă, de exerciţii”. Pe şcolarii cu o puternică aplecare spre condei i-a îndrumat şi pregătit temeinic pentru olimpiadele naţionale, de unde s-au întors cu premii importante, care fac cinste instituţiei de învăţământ din Aleea Trandafirilor.

„Pentru a obţine aceste rezultate, elevii trebuie să manifeste interes pentru lectură, să posede imaginaţie şi sensibilitate, gândire logică, să aibă dragoste de carte, de studiu şi, nu în ultimul rând, să fie tenace”, completează profesoara.

La rândul său, fostă olimpică naţională la limba română, Viorica Iacob ne mărturiseşte că şi-a găsit împlinirea în activitatea de pregătire a elevilor pentru concursuri şi olimpiade.

Cu toate că şi-a pus toată viaţa în slujba acestei profesii, afirmă că, dacă ar fi să o ia de la capăt în 2011, s-ar gândi de două ori înainte de a porni pe acelaşi drum.

Atunci când timpul îi va permite, profesoara intenţionează să pună pe hârtie experienţa acumulată în întreaga activitate didactică, de colaborare nemijlocită cu elevii. A fost dorinţa absolută de a lucra cu copiii, de a modela caractere. 

„La terminarea facultăţii, am primit recomandarea de a continua în cercetare, însă dragostea pentru copii m-a trimis aproape de ei, la şcoală”, spune Viorica Iacob.

Întrebări şi răspunsuri:

Ce vă determină să vă dăruiţi total activităţii de la catedră, atât de prost plătită?
Rezultatele pe care le obţin în activitatea cu elevii, aprecierile din partea părinţilor, mulţumirea pe care o citesc în ochii copiilor după concursuri şi examene, într-un cuvânt statutul pe care mi l-am creat m-a determinat să lucrez cu aceeaşi dăruire, indiferent de retribuţia bănească pe care am primit-o.

Ce sfat aţi da unui tânăr absolvent de facultate, abia repartizat la catedră?
I-aş adresa doar câteva cuvinte: Sper că ştii ce drum ţi-ai ales, ce aşteptări au copiii de la tine. Nu-i dezamagi. Îmbină exigenţa cu atitudinnea empatică, învaţă să te modelezi, să te reinventezi, dar nu renunţa la calitate, la nevoia de autodepăşire. Nu te mulţumi cu puţin. Cere mai mult de la tine şi de la alţii. Învaţă să obţii succesul prin onestitate şi profesionalism.

Ce îi place:

„Îmi place literatura. Îmi place să-mi petrec timpul liber în natură. Iubesc excursiile şi horticultara”, spune profesoara.

Ce nu îi place:

„Nu îmi plac incorectitudinea, lipsa de valoare şi oportunismul”, afirmă Viorica Iacob.

Profil:

Născută: 8 aprilie 1952, comuna Buciumeni, judeţul Dâmboviţa.
Studii: Liceul Pedagogic Buzău şi Facultatea de Pedagogie-Română Universitatea Bucureşti.
Familie: Căsătorită, două fete – Raluca şi Laura.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe targoviste@adevarul.ro!

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite