Viorel Marinoiu predă artele marţiale pe ringul de dans
0Practică artele marţiale de aproape 20 de ani şi acum este sensei. Asta nu îl împiedică însă să se mişte la fel de bine pe ritmuri de muzică populară sau muzică sud-americană. Studiile de psihologie l-au ajutat să se apropie mai mult de cei din jur iar ceea ce face, face cu plăcere.
Viorel Marinoiu practică artele marţiale din 1990 şi a îmbinat stilurile Shotokan şi Shito-ryu. Conduce Clubul Sportiv Koryo Dragomireşti care este afiliat la Federaţia Română de Karate. A obţinut rezultate remarcabile cu copii pe care îi pregăteşte. Din mâna sa au ieşit campioni naţionali şi a reuşit câteva stagii de pregătire cu maeştrii internaţionali printre care Trotta Tonino şi Miguel Vasquez.
Spune că i-au plăcut dintotdeauna artele marţiale, dar nu pentru a se bate, căci îi detestă pe cei care folosesc forţa atunci când nu trebuie. “Mi-a plăcut foarte mult încă de mic acest sport. A fost mai greu pe vremea lui Ceauşescu pentru că nu puteam practica în mod legal artele marţiale. După ’90 însă, odată cu înfiinţarea Federaţiei Române de Arte Marţiale, am trecut la practicarea organizată a acestui sport. În acelaşi timp am organizat şi primele campionate la nivel naţional. Momentan lucrez ca şi referent cultural sportiv la nivelul comunei Dragomiresti, şi conduc departamentul de cultură şi sport din cadrul primăriei”, a declarat sensei Viorel.
Fascinat de Bruce Lee si Chuck Norris
Ca toţi tinerii a fost fascinat de filemele în care au jucat celebrii luptători Bruce Lee si Jack Norris. Spune că a avut şansa de a-l întâlni pe maestrul Cristian Liciu ( părintele Karateului dâmboviţean cum l-au numit cei din Asociaşia Judeţeană de Karate) cu care a făcut primii paşi în karate şi care i-a insuflat dorinţa către acest sport.
Elevii săi nu au limită de vârstă
Lucrez cu “elevi” între 7 şi 70 de ani, nu este limită de vârstă. Efectuăm două, trei antrenamente pe săptămână în funcţie de timpul lor. Programul este mai aglomerat în preajma campionatelor importante.
Pe lângă karate predă lecţii de dans şi a înfiinţat ansambluri folclorice
Viorel Marinoiu este omul care vrea întotdeaun ceva nou. De aceea nu s-a oprit doar la a preda karate ci a reuşit înfiinţarea mai multor ansambluri folclorice printre care Brâuleţul, Florile Dâmboviţei şi Voinicelul şi formaţii de dans modern Del Ryo şi Strengăriţa. Copiii pot astfel învăţa în sala domnului sensei pe lângă karate şi dansuri populare, moderne, sportive sau sud-americane.
“Vin sărbătorile de iarnă. Foarte mulţi copii vor să înveţe să danseze pentru programele artistice din şcoli. În acest moment am peste 30 de copii la karate şi 50 la dansuri. În această perioadă organizăm foarte multe acţiuni cu caracter cultural, un festival de colinde pe 13 decembrie, pe 17 decembrie avem o festivitate de premiere a celor mai buni sportivi, iar pe 20 concursul “Stele de Crăciun”. Am organizat festivaluri cu tradiţie în judeţ: “Tradiţie şi Contemporaneitate în Satul Românesc”, desfăşurat în fiecare lună aprilie şi “Dragomireşti în Sarbătoare” aflată la a 14-a ediţie în fiecare lună septembrie” spune Viorel.
Întrebări şi răspunsuri:
De ce ai nevoie pentru practicarea acestui sport?
“Ai nevoie în primul rând de voinţă pnetru a practica acest sport pentru că este o muncă asiduă. Performanţa se obţinue doar prin muncă. După aceea ai nevoie de o sală de sport, unu-doi saci de box, apărători de mâini şi de picioare, protecţii dentare şi bineînţeles un chimonou. Acest sport nu este costisitor. Întregul arsenal nu depăşeşte 200 de lei”.
Ce credeţi de cei care pun în practică, pe stradă, ceea ce învaţă în sală?
“Dezaprob total practicarea artelor marţiale doar ca tehnici eficiente de bătaie. Nu sunt de acord cu cei care se bat pe stradă, artele marţiale reprezintă un mod de viaţă. Practicând acest sport, copilul devine în primul rând mai respectuos, mai disciplinat, socializează mai bine. Acestea sunt atribute extrem de necesare pentru viitorul lor. Cei care practică artele marţiale doar pentru bătaie nu obţin rezultate în competiţii”.
Ce-i place?
Îmi place foare mult competiţia, concurenţa, dorinţa oamenilor de a fi din ce în ce mai buni. Ca psiholog îmi place foarte mult sa socializez, să discut cu omul şi dacă pot, să le rezolv problemele. Toţi ştiu să dea doi pumni şi un picior, dar asta nu e karate. Vin băieţi la mine şi mă întreabă cât îi costă să înveţe şi ei artele marţiale. Tehnica se învaţă uşor dar nu vor fi în stare să execute tehnicile în mod corect decât după un antrenament constant şi continuu.
Ce nu-i place?
Nu-mi place minciuna şi înverşunarea cu care unii doresc să ajungă sus fără muncă. Toţi ne lovim de chestiile astea în orice domeniu. Nu-mi place plafonarea. Tot timpul trebuie să faci ceva nou pentru a nu interveni rutina, altfel nu poţi să mergi înainte, baţi pasul pe loc.
Profil:
Nume: Marinoiu Viorel
Data naşterii: 07.02.1966
Localitate: Dragomireşti
Familie: căsătorit, doi copii, o fată de 10 ani (Alexandra) şi un băiat de 13 ani (Andrei)
Studii, specialitate: Facultatea de Psihologie din cadrul Universităţii “Lucian Blaga” Sibiu, antrenor de arte marţiale Karate Shito-ryu, doi Dani in shotokan şi trei Dani în shito-ryu