Târgovişte: Viorel Dincă, de la cântări în parc la apariţii televizate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgovişte: Viorel Dincă, de la cântări în parc la apariţii televizate
Târgovişte: Viorel Dincă, de la cântări în parc la apariţii televizate

Viorel Dincă este un nume necunoscut pentru majoritatea târgoviştenilor. Porecla sa însă, Gipsanu, este cunoscută peste tot şi trezeşte amintiri foarte plăcute celor trecuţi de 40 de ani. Gipsanu este cunoscut pentru trupa Folk T, cea mai mare realizare a Târgoviştei din punct de vedere al muzicii de acest gen.

Viorel Dincă a descoperit încă de mic copil că îi place să cânte. Totul a început când, împreună cu gaşca de copii din cartier, din spatele actualului Hotel Dâmboviţa, se aduna şi cânta. Unul dintre cei mai buni prieteni ai săi, care avea să îi devină chiar coleg de trupă, lua lecţii de mandolină şi a început să îl înveţe şi pe Gipsanu să cânte la corzi. Aşa a început dragostea pentru chitară, instrument la care Gipsanu recunoaşte că este mai mult autodidact.

O poreclă de-o viaţă

Porecla de Gipsanu a primit-o în copilărie. Viorel povesteşte că, pe vremea când era copil, fiecare adolescent avea o trupă preferată. Lui îi plăceau cel mai tare Uriah Heep. În acea perioadă, trupa lansase piesa Gipsz Queen. Pentru că melodia i-a plăcut foarte tare, o asculta peste tot pe unde găsea magnetofon iar prietenii au început să îi spună Gipsz, iar mai apoi a devenit Gipsanul.

Începutul a fost greu


De când a început să cânte, alături de Gipsanu a fost prietenul său foarte bun şi coleg de trupă, Marcel Kurtuhuz. Împreună mergeau aproape zilnic să cânte în parcul Mitropoliei din centrul oraşului. Omul care i-a sfătuit să cânte şi în altă parte decât ăn parc a fost Dan Ţopa, cel care avea la acel moment o expoziţie la Casa de Cultură. Aici l-au cunoscut şi pe regretatul Lorin Stănescu şi împreună au format Folk T.

Folk T a ajuns repede la inimile românilor

Formaţia a avut succes după succes. Încă din 1975, de la lansare, piesele lor, în stilul baladelor haiduceşti, au fost bine primite de publicul târgoviştean iar mai apoi de cel din întreaga ţară. Prima apariţie televizată a fost chiar în anul lansării, 1975. Emisiunea concurs „Drum de glorie” a fost cea care i-a consacrat şi locul unde publicul românesc a putut să îi cunoască pe membrii trupei. Emisiunea regizată de Tudor Vornicu le-a adus lui Gipsanu şi colegilor lui noi oferte de apariţii televizate şi au participat la Bucureşti la diverse spectacole pentru 23 august şi Revelion.

Cenaclul Flacăra a fost printre cele mai frumoase perioade

În 1977, Folk T a intrat în cenaclul Flacăra. Cei 5 ani petrecuţi în cadrul cenaclului i-au adus lui Gipsanu adevăratul statut de folkist. Au urmat turnee prin toată ţara iar piesele trupei Folk T au fost pe buzele multora dintre români. Despre cei 5 ani de aici, Gipsanu spune că au reprezentat una dintre cele mai frumoase perioade din viaţa sa.

După 1990, a urmat o perioadă în care membrii trupei s-au depărtat de muzică. În 1998 însă, au revenit la pasiunea lor de o viaţă şi au intrat în studio pentru a înregistra piesele care i-au făcut cunoscuţi. Cu toate că apariţiile lor pe scenele din ţară au devenit tot mai rare, Folk T a primit destule invitaţii la eteleviziuni precum Tele 7 Abc şi Antena 1, unde au fost prezenţi în emisiunea cunoscutei Teo Trandafir.

Pasiunea pentru muzică nu a dispărut nici acum, la 32 de ani de la prima cântare pe scena Casei de Cultură. Gipsanu şi-a deschis propria firmă şi acum se ocupă de sonorizare şi tot ceea ce presupune organizarea unui spectacol. Anul trecut a reuşit chiar să organizeze un festival de folk, în memoria colegului din Folk T, Lorin Stănescu, trecut în nefiinţă mult prea devreme.

Despre viitorul său legat de muzică, Gipsanu recunoaşte, cu mâna pe inimă, că dacă mâine i s-ar propune să plece în turneu prin ţară, ar accepta fără să se mai gândească.
 


Profil:
Nume: Dincă Viorel
Data naşterii: 20,11,1956
Locul naşterii: Ciupa Argeş
Studii: Liceul Teoretic  Ienachiţă Văcărescu
Familie: căsătorit, doi copii

Ce îi place

Îmi place atunci când se acordă atenţie dezvoltării culturii, din păcate e cam inexistent fenomenul acesta. Îmi plac cei care au iniţiative în sfera asta. Cel mai mult îmi place să ascult muzică veche, pentru că m-a inspirat întotdeauna.

Ce nu-i place

Nu-mi place ceea ce se întâmplă la ora actuală. Minciuna, ipocrizia, oamenii care vor să pară ce nu sunt şi felul în care sunt tratate valorile locale, care şi-au adus aportul la promovarea culturii.

Întrebări şi răspunsuri:


Ce ai fi ales dacă nu era muzica?

Meseria. Aş fi fost electrician. Dar ptr că a intervenit muzica am renunţat la studiile superioare şi am lăsat în urmă pasiunea pentru electrică. Eu acum mă ocup cu firma doar de partea tehnică a spectacolelor. Ceea ce se realizează acum la clubul studenţilor trece prin mâna mea. Deci pot spune că sunt în continuare şi un pic electrician. 

Cum s-a împăcat familia cu viaţa de artist?

Dacă familia nu mi-ar fi fost alături, performanţele nu ar fi existat. Soţia mea este un fan al muzicii şi ea a fost un cenzor al meu. Ea îmi spunea atunci când o piesă suna bine sau nu.  Se pare că băiatul meu a ales să fie în branşă. E student la Media Pro la operatori imagine-sunet. Fiica  a îmbrăţişat însă marketingul şi s-a stabilit la Câmpulung Moldovenesc. Şi  nu sunt încă bunic.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite