Vasile Tache, primar la 23 de ani, şeful Poliţiei la 41

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisarul-şef Vasile Tache, şeful IPJ Dâmboviţa spune că are o afinitate  către administraţia publică dar urăşte politica. La 23 de ani a devenit cel mai tânăr primar care a preluat frâiele puterii din România post-decembristă.

Acum, la 42 de ani, are în subordine 1100 de poliţişti pe care îi coordonează din funcţia de inspector şef al IPJ Dâmboviţa. „Înclinaţia mea a fost mereu către administraţie, către rezolvarea problemelor cu care se confrntă oamenii, semenii mei, după care am crezut că mi se potriveşte mai bine a lucra într-un domeniu de aplicare a legii, într-un domeniu în care se lucrează mână în mână cu dreptatea. În acest sens, în 1995, în urma unui concurs organizat, am fost încadrat la IPJ unde am parcurs toate etapele profesionale: ofiţer de orfine publică pentru mediul rural, şef de formaţiune publică pentru mediul urban, iar în 2006 am fost numit adjunct al IPJ, până în octombrie 2009. De atunci sunt inspector şef”, ne-a declarat Tache.

A fost primar 4 ani

Tache a fost primar al localităţii natale, Corneşti, între anii 1991 - 1994. Îşi aminteşte cu nostalgie că pe când avea 23 de ani, alerga din poartă în poartă să împartă afişe, pentru că mijlocele de comunicare în masă nu erau aşa dezvoltate ca astăzi. „La 23 de ani, când mi-am depus candidatura pentru funcţia de primar erau altfel de alegeri. La vremea aceea nu erau nici posturi locale de radio, nu erau nici televiziuni locale şi nici atâtea fonduri puse la dispoziţia candidaţilor. Trebuia să mergem din casă în casă pentru a sta de vorbă cu lumea. În altă ordine de idei, am avut un mare avataj că aveam 23 de ani şi imediat după revoluţie oamenii aşteptau ceva nou, îşi doreau primari din generaţia tânără care să nu fi avut tangenţe foarte mari cu Partidul Comunist. Oamenii aveau mult prea crud în memorie, amintirea anilor de dinainte de revoluţie. Multe dintre persoanele care fac acum politică nu-şi mai aduc aminte bine de perioada aceea, nu mai ştiu ce înseamnă să ai curent electric cu porţia, acces la infrmaţie limitat şi aşa mai departe”.

„Şefu” spune că a fost o perioadă frumoasă şi se mândreşte întotdeauna cu faptul că a reuşit să facă faţă retrocedărilor de suprafeţe de teren pe legea 18 din 1991. În stagiatura de primar a demarat şi o campanie de introducere a gazelor naturale, considerată de mulţi doar o zvâgnire a tinereţii sale. „Văzându-i pe oamenii de rând că îmi sunt aproape, m-a determinat să fac multe pentru comună. Îmi dedicam marea majoritate a timpului administraţiei publice. Atunci nu se lucra după un sistem de achiziţii publice ca acum, erai nevoit să depinzi de forurile superioare, Consiliul Judeţean, Direcţia de Finanţe Publice. Nu cred că greşesc atunci când spun că nu aveam adversar la nivelul judeţului Dâmboviţa. Fiind cel mai tânăr primar la acea vreme din ţară, aveam numai prieteni. Nu aveam poliţe de plătit, făceam parte dintr-un partid care era mic pe vremea aceea (Partidul Democrat Agrar) şi oricum nu era această mare rivalitate între partide ca acum. Se făcea totul ca să fie bine pentru oameni”.

N-ar spune „nu” unui nou mandat de primar

Cred că în momentul în care îmi voi încheia cariera ca ofiţer, dacă starea de sănătate îmi va permite, dacă voi simţi că mai sunt încă util unei comunităţi, mi-aş dori să mai fiu primar. Nu contează localitatea, pentru că probleme sunt peste tot iar oamenii vor pe cineva în care să aibă încredere. Dacă ar fi totuşi să aleg aş merge tot în localitatea mea natală, Corneşti.

Întrebări şi răspunsuri

Există vreo legătură între funcţia de primar şi postul de inspector şef?


Da. Datorită experienţei pe care am acumulat-o până acum pot să afirm că între funcţia de primar şi postul de inspector şef la o subunitate de poliţie,  există o mare legătură pentru că oamenii îşi doresc ordine şi linişte publică. Mai există o legătură între cele două pentru că în ambele locuri trebuie să fii un bun organizator, să creezi o stare benefică muncii în echipă. În ambele situaţii eşti nevoit să creşti funcţionari publici, să-i înveţi, să-i perfecţionezi.

Ce sacrificii impune munca de poliţist?

Mult mai mari decât cea de primar, dacă veţi să mai facem o ultimă paranteză între cele două. Împune o serie de sacrificii care îţi impun să îţi creezi o familie foarte solidă care să te înţeleagă pentru că aloci foarte puţin timp familiei. Aici lucrezi în permanenţă în echipă. Sănătatea iarăşi este pusă în joc pentru că petreci foarte mult timp la serviciu şi dacă nu pui suflet în ceea ce faci nu vei reuşi să te uiţi cu mândrie în urma ta. Cel mai dificil caz la care am lucrat a fost cazul evadatului din arestul IPJ. O ţară întreagă a fost atunci cu ochii pe noi, dar ne-am făcut treaba ca la carte.

Ce-i place?
Îmi place să lucrez cu oamenii. Îmi place că printre cei 1100 de poliţişti pe care îi am în subordine sunt foarte puţini cărora am ceva să le reproşez pentru că este un colectiv foarte bun aici. Îmi place că în momentul în care rezolvi o anumită situaţie ţi se aduc mii de mulţumiri. Nimic nu este mai plăcut decât să aduci unei familii acasă, un copil dispărut. Îmi place când văd la televizor oameni mulţumiţi de activitatea poliţiei.

Ce nu-i place?
Nu-mi place faptul că lucrăm într-un sistem în care legile nu sunt atât de dure în unele situaţii, că din punct de vedere financiar nu avem atâtea resurse ca să creăm pentru cetăţean siguranţa de care el are nevoie. Nu-mi place că de multe ori, anumite persoane ar vrea să aplicăm legea la sânge, dar când este vorba de ele, să mai lăsăm de la noi.

Profil:
Nume: cms şef Tache Vasile
Data naşterii: 08.06.1968
Localitate: Corneşti
Familie: căsătorit, două fete de 4 şi 14 ani ( Amalia şi Mălina)
Studii: Facultatea de Matematică( Uiversitatea Bucureşti), Facultatea de Drept ( Universitatea Valahia Târgovişte), Şcoala de Inţiere pentru Poliţiştii încadraţi din Sursă Externă

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite