Valentina Constantin a renunţat la volei pentru şcoală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Târgovişteanca a jucat ani mulţi în Cupele Europene, fascinând publicul prin loviturile sale.

Fire simplă, modestă, muncitoare, Valentina Constantin este dornică să comunice, să afle lucruri noi, să înţeleagă oamenii, să-i ajute, atunci când au nevoie. Toate aceste calităţi, spune fosta voleibalistă, le-a deprins datorită sportului. Le-a învăţat alături de coechipierele sale de la antrenori. „Nimic din tot ceea ce am realizat nu ar fi fost posibil fără oamenii de sport cu care am lucrat peste 30 de ani, cărora le mulţumesc şi le ofer respectul meu şi toate performanţele. M-au învăţat să-mi respect colegele de echipă, adversarele, arbitrii, spectatorii şi, nu în ultimul rând, m-au învăţat să respect munca”, spune Valentina, care a devenit o luptătoare. Nu cedează în nicio împrejurare. Ştie că trebuie să învingă. A participat la zeci de competiţii. A urcat pe scara valorii, pornind cu echipele din şcoala generală şi terminând cu formaţiile unor cluburi de renume: Penicilina Iaşi, Universitatea Bacău, Dacia Piteşti, Clubul Sportiv Şcolar Viitorul Piteşti, Clubul Sportiv Şcolar Târgovişte. Voleiul a purtat-o pe cele mai înalte culmi. A participat în Cupele Europene, a fost finalistă în Cupa României, a fost vicecamioană naţională. Laurii obţinuţi nu au schimbat-o. Au ţinut-o cu picioarele pe pământ. A rămas acelaşi om simplu. „Deşi este greu de crezut, am avut mai multe de învăţat din înfrângeri decât din victorii. În viaţă, trebuie să ştii să pierzi, să-ţi feliciţi adversarul şi să accepţi ideea că, în acea competiţie, a fost mai bun decât tine”, afirmă fosta sportivă.

Predă comerţ şi servicii la Colegiul Economic
Valentina Constantin se consideră o întreprinzătoare. După ce şi-a încheiat cariera sportivă, a cochetat cu mai multe activităţi. A fost ziarist sportiv, apoi a lucrat în televiziune ca realizator al unor emisiuni de divertisment. Acum, îi deprinde cu tainele comerţului şi serviciilor pe elevii de la Colegiul Naţional „Ion Ghica” Târgovişte. „Îmi pare rău că am pierdut nişte ani. Asta aş fi făcut dintotdeauna. Copiii, indiferent de nivelul de performanţă pe care-l ating, au acea latură a lor pe care trebuie să o descoperi. Naivitatea lor. Impresia că pot schimba lumea. E foarte frumos. Am renunţat aproape şi la volei pentru şcoală”, mărturiseşte Valentina.

Întrebări şi răspunsuri:
Este greu să faci sport de performanţă?
Este foarte greu. Trebuie să renunţi la absolut tot. Eu şi soţul meu avem 24 de ani de căsnicie, dar, adunând zilele, nu ştiu dacă am stat împreună 10 ani. Am ratat copilăria băiatului cel mare, Edi, pentru că a stat mai mult la socrii sau la părinţii mei. Noi îl luam doar ocazional. Vă mărturisesc că trebuie să-ţi placă foarte mult sportul ca să poţi renunţa la tentaţii. În ziua de azi, tinerii renunţă şi mai greu fiindcă au acces facil la ele. Pe vremea mea, era altceva. Nu aveam acces aşa de rapid la unele lucruri, cum ar fi calculatorul. Eu am făcut sport numai şi numai din plăcere.

Băieţii tăi au dorit să îmbrăţişeze o carieră în sport?
Sunt implicaţi în sport de când i-am născut, aş putea spune. I-am luat mereu cu noi în cantonamente, la meciuri, în deplasări. Le dădeam o minge într-un colţ de sală şi făceau sport. În mod organizat, la echipă, băiatul cel mare, Edi, a început undeva prin clasa a treia şi a renunţat în anul doi de facultate, pentru că avea foarte mult de învăţat. Am suferit, normal. Şi eu, şi soţul meu. Dar, apoi, analizând, ne-am dat seama că e mare lucru la vârsta lui să ştii care îţi sunt oportunităţile. Regretăm că nu am putut să-l oprim, pentru că era un sportiv foarte bun. Dar, pe de altă parte, având în vedere cât de greu îşi găseşte locul în societate un sportiv după ce îşi încheie cariera, am zis că este mai bine aşa. Băiatul cel mic, Iulică, face sport când are chef. Şi el are foarte multe calităţi sportive, dar este atras mai mult de calculator.


Ce îi place:
„Cel mai bine mă simt acasă, printre membrii familiei, printre flori şi zarzavaturi, de care, recunosc, nu mai am timp să mă ocup aşa cum ar trebui. Normal, îmi place la sală, unde joc un fel de volei cu prietenele mele”, mărturiseşte Valentina.

Ce nu îi place:
„Indiferenţa”, spune, scurt, fosta voleibalistă.

Profil:
Nume: Valentina Maria Constantin
Născută: 5 noiembrie 1967, Târgovişte
Studii: Universitatea Bacău, Facultatea de Litere şi Ştiinţe, Specializarea Turism şi Servicii
Familie: căsătorită, doi băieţi - Edi şi Iulică

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite