Târgovişte: Vacanţă cu emoţii pentru elevii corigenţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgovişte: Vacanţă cu emoţii pentru elevii corigenţi
Târgovişte: Vacanţă cu emoţii pentru elevii corigenţi

Sute de elevi dâmboviţeni trebuie să înveţe în vacanţa de vară pentru a scăpa de repetenţie, pentru că au rămas corigenţi la una sau două materii.

Vacanţa este mai scurtă pentru elevii nevoiţi să înveţe pentru a lua corigenţele. Testele vor începe în data de 5 august pentru elevii din clasele terminale de liceu, iar pentru ceilalţi între 27  august şi 4 septembrie.

Marcel, un elev în vârstă de 15 ani din Târgovişte, este unul dintre cei 2.032 de elevi dâmboviţeni care se află la doar un pas de a repeta anul şcolar. El a povestit pentru “Adevărul de Seară” că întotdeauna a întâmpinat probleme la matematică, iar anul acesta nu a putut sa ţină pasul cu ceilalţi colegi şi a rămas corigent pe vară.

“Nu sunt un elev foarte studios, trebuie să recunosc, şi poate, dacă învăţam la timp şi lucram mai mult, nu ajungeam în situaţia asta. Vacanţa asta este un chin, nici nu simt că sunt în  vacanţă, pentru că părinţii, foarte supăraţi când le-am dat vestea, m-au pedepsit şi m-au trimis la meditaţii”, povesteşte Marcel. Adolescentul spune că va merge câteva zile la mare, împreună cu părinţii, doar dacă va scăpa de corigenţă.

De trei ori mai puţini repetenţi faţă de 2008

Inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Dâmboviţa, Aurora Solomon, a declarat că din cei aproximativ 62.300 de elevi dâmboviţeni, 2032 au rămas corigenţi la una sau două materii. În plus, alţi 585 au fost declaraţi repetenţi, dar această cifră este de trei ori mai mică faţă de anul trecut, când 1715 elevi au fost nevoiţi să repete anul şcolar.

Solomon a precizat că în clasele I-VIII sunt cuprinşi peste 47.100 de elevi, dintre care 68% sunt în mediul rural, adică 32.200 de şcolari. Aici, se înregistrează şi cel mai mare număr de elevi corigenţi, aproximativ 1000, faţă de 300 de elevi aflaţi în aceeaşi situaţie la şcolile de mediul urban. Şi la numărul elevilor repetenţi  predomină cei de la ţară cu 280 de cazuri, faţă de 100 de situaţii de acest gen înregistrate la şcolile de la oraşe.

La liceele din judeţ, cele mai multe în mediul urban, se înregistrează un număr mare de elevi lăsaţi corigenţi. Din cei peste 13700 de elevi, aproape 600 trebuie să înveţe în această vară, pentru a nu repeta anul şcolar. Numărul elevilor repetenţi, pe acest segment, este de aproape 90.

Părinţii trebuie să se intereseze de situaţia şcolară a copiilor

Inspectorul şef susţine că vina este împărţită între părinţi şi dascăli în cazul copiilor care au probleme la şcoală şi că va face o analiză pentru a vedea de ce sunt atât de multe cazuri de elevi corigenţi în mediul rural.

 Aurora Solomon a menţionat că de 28 de ani predă limba română şi a întâlnit tot felul de situaţii de elevi cu probleme şi că dascălul trebuie să găsească o metodă pentru a atrage copilul către şcoală. Şi părinţii trebuie să se implice mai mult în viaţa şcolară a elevului, crede inspectorul, mai ales dacă acesta are probleme.

“Cheia educaţiei este la cadrul didactic. El va stii ce metodă de lucru trebuie să aplice pentru fiecare elev în parte. Trebuie răbdare cu un copil care învaţă într-un ritm lent, pentru că şi el are ceva bun de oferit, chiar dacă stilul de lucru este altul. Nu cred că un pedagog adevărat nu poate să nu atragă un elev, oricât de slab, în cadrul lecţiei”, a încheiat inspectorul.

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite