VIZUREŞTI: Ziua romilor, sărbătorită cu ambasatorul SUA la Bucureşti (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Excelenţa sa Mark Gitenstein şi soţia sa s-au aflat pentru câteva ore în sânul comunităţii de la Vizureşti, comuna Ciocăneşti. Înaltul diplomat a degustat cu plăcere pâinea cu sare, asemuind-o cu cea pe care o mânca în copilărie la bunica sa, în sudul Statelor Unite, şi ne-a sfătuit să punem mare preţ pe educaţia copiilor.

GALERIE FOTO AICI

Aliniaţi de o parte şi de cealaltă a aleii de acces în unitatea de învăţământ, îmbrăcaţi de sărbătoare şi purtând flori şi steguleţe cu însemnele SUA şi ale României, elevii de la Şcoala „Smaranda şi Dumitru Roman” din satul Vizureşti, comuna Ciocăneşti, cărora li s-au alăturat şi copii veniţi de la Româneşti, comuna Potlogi, l-au primit cu pâine şi sare pe Excelenţa sa Mark Gitenstein, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România.

Înaltul oaspete şi soţia sa, Libby, au gustat cu plăcere pâinea cu sare. Excelenţa sa Mark Gitenstein a mărturisit sutelor de participanţi că pâinea coaptă la Vizureşti are gustul celei pe care o mânca în copilărie la bunica sa, în sudul Statelor Unite.

Soţia ambasadorului iubeşte mămăliga


Ambasadorul SUA în România şi soţia sa au vizitat apoi şcoala, exprimându-şi uimirea pentru armonia şi culoarea găsite aici. Ulterior, diplomatul nu şi-a dezlipit ochii de pe ecranul unde rula un film de scurt metraj care surprindea tradiţiile comunităţii de romi de la Vizureşti.

Soţia ambasadorului, văzând cum este răsturnată din ceaun mămăliga, a precizat că adoră această specialitate culinară românească. Oaspeţii au vizitat şi grădiniţa, apoi, în curte, au urmărit un spectacol muzical-coregrafic prezentat de elevi. În cuvântul său, ambasadorul ne-a sfătuit să avem grijă de copii.

„Ei sunt viitorul României. Sunt cea mai importantă investiţie. Dacă îi aducem la şcoală, îi educăm şi astfel vor avea cu siguranţă un viitor mai bun decât părinţii lor”, a declarat Excelenţa sa Mark Gitenstein.

Ambasadorul l-a felicitat pe directorul Ion Nilă pentru ceea ce a făcut la Vizureşti. Din punctul său de vedere, Ion Nilă este cel mai cunoscut învăţător român, un om despre care a aflat citind „The Economist”.

După încheierea spectacolului, ambasadorul SUA la Bucureşti, ajutat de primarul comunei Ciocăneşti – Marin Păun şi de directorul  Şcolii „Smaranda şi Dumitru Roman” – Ion Nilă, a plantat în curtea grădiniţei un arţar. Evenimentul se înscrie, a precizat Ion Nilă, în acţiunile de împădurire şi înfrumuseţare promovate de câţiva ani la Vizureşti.

„Am curăţat fiecare groapă de gunoi, fiecare şanţ. Le-am transformat pe toate în părculeţe. Peste ani, acestea vor deveni adevărate păduri, care vor rămâne moştenire urmaşilor urmaşilor noştri”, spune profesorul Ion Nilă.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite