GALERIE FOTO Românii pot trăi ca pe Marte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eco dome
Eco dome

Un târgoviştean construieşte în România casa viitorului, propusă de NASA pentru spaţiul extraterestru. Eco-domu-ul este promovat în România de Adrian Atanasiu. El încurajează oamenii la un stil de viaţă eco, în pas cu cerinţele timpului.

Adrian Atanasiu se ocupă de afaceri imobiliare de mai bine de 20 de ani. Este din Târgovişte, dar locuieşte în Bucureşti. Ca formare este fizician şi, fiind pasionat de biofizică şi bionică, a încercat să găsească cea mai bună soluţie pentru locuit.

CLIK AICI PENTRU GLERIE FOTO

„Am studiat care sunt cele mai rezistente construcţii. Aşa am ajuns la eco-dome. Este o structură perfect elastică, ce satisface toate criteriile de ecologie, este rezistentă şi asigură confort termic”, spune târgovişteanul care atrage atenţia asupra faptului că oamenii ar trebui să se adapteze vremurilor. „Este cea mai rezistentă casă, în condiţiile în care seismitatea planetei creşte continuu. Din acest punct de vedere, cercetătorii de la NASA au propus acest model pentru eventuale construcţii în spaţiul extraterestru”, explică Adrian Atanasiu.

Un prototip de casa Eco-Dome cu trei bolţi a fost testat si aprobat pentru zona seismică şi elementele naturale extreme din California si pentru climatul dur din deşertul Mojave, unde sunt înregistarte temperaturi de peste 37 de grade Celsius vara, ierni friguroase, inundaţii, vânturi puternice, zona seismică cea mai mare din SUA.

Preţul unei case pleacă de la 20.000 de euro

Eco-dome-ul nu are colţuri şi se construieşte din tuburi de rafie, umplute cu pământ şi cusute între ele într-un anumit fel. Acest prototip nu este nou. El a apărut în anii ’80, dar românii sunt reticenţi în a schimba tehnologia de construcţie. „Eu am început să promovez acest tip de casă acum un an. În lume există din 1985. Conceptul nu e ceva nou, nici pentru români. Case din pământ construiau străbunii noştri de mileni. Noi le îmbunătăţim cu tehnologii moderne. Lumea nu are însă curajul să încerce. Românul e Toma necredinciosul”, spune dezamăgit Adrian Atanasiu, care ridică aceste case cu o echipa de profesionişti. „Fiecare proiect de casă este individualizat şi se realizează sub supravegherea arhitecţilor şi structuraliştilor”, precizează biofizicianul.

Adrian Atanasiu



În plus, eco-dome-ul este o casă ieftină. „E o casă rezistentă şi ieftină. Dar românii sunt conservatori şi folosesc tehnică învechită, chiar dacă îi costă bani şi propria sănătate. Ca să dau un exemplu, un ecodome de 100 de metri pătraţi costă de la 20.000 de euro la 46.000 de euro. E o casa ce respiră, nu ca cele din beton, o casă în care vara e răcoare, iar iarna cald, asta însemnând şi costuri de încălzire mai mici”, a adăugat Adrian Atanasiu. Aceste case se construiesc pe principiile încălzirii şi răcirii pasive, ceea ce înseamnă orientarea unghiurilor de incidenţă a luminii soarelui în aşa fel încât casa să nu se spuraîncălzească vara şi să ofere un confort termic sporit în timpul iernii.

Singurul dezavantaj al unei astfel de construcţii, spune târgovişteanul, este faptul că nu poate fi modificată. „Un eco-dome se pretează mai mult pentru zonele din afara oraşului. Construim un eco-dome la Româneşti, pe DN1, dar  este în fază de proiect. Dezavantajul ar fi că aceste case nu pot fi modificate. Poţi să adaugi, dar nu să modifici”, explică Adrian Atanasiu.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite