VIZITĂ Peştera Ialomicioara, sanctuarul din Bucegi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce v-am arătat cât de uşor puteţi urca până la cel mai înalt punct locuibil din România - Cabana Omu, astăzi, vă dezvăluim o altă atracţie turistică din Parcul Natural Bucegi – Peştera Ialomicioara, supranumită Peştera Regilor, situată între Cabana Padina şi Hotelul Peştera, la 1.660 de metri altitudine.

Zona este încadrată de versanţi abrupţi şi de păduri de brazi, astfel că răcoarea nu este întinată nici măcar vara, atunci când temperaturile devin insuportabile. Pârâul care răzbate din peşteră „alimentează” această atmosferă plăcută. La intrare în grotă, a fost construită o bisericuţă, cu hramul Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. Lăcaşul de închinăciune are o istorie zbuciumată. Ctitor a fost Mihnea cel Rău, în prima jumătate a secolului al XVI-lea, când exista aici o biserică de lemn. Răul s-a luptat parcă să sufoce trăinicia unui asemenea aşezământ, schitul fiind mistuit de flăcări în mai multe rânduri.

La Altar, ultima încăpere a Peşterii Ialomicioara


Iubitorii de speologie sau simplii turişti au ocazia să pătrundă în Peştera Ialomicioara pe un traseu de aproximativ 400 de metri. Culoarele destinate vizitatorilor sunt electrificate, iar accesul se face pe scări din lemn. Pot fi admirate sălile Mihnea Vodă, Decebal, Maria, La Răspântie, La Altar, Grota ascunsă şi Grota Urşilor, unde au fost găsite schelete ale ursului de peşteră.

image

Grota Mihnea-Vodă este prima şi se continuă cu o galerie numită Pasajul. Apoi, se intră în Grota lui Decebal, o cavernă în formă de dom, din care se deschid mai multe galerii. La stânga se vede Grota Sfânta Maria, la care se ajunge trecând peste un prag de bolovani umezi şi alunecoşi. Galeria principală prin care se continuă drumul are o lungime de peste 40 de metri şi se opreşte lângă un perete de piatră vertical, care pare să închidă peştera. Urcarea acestuia te duce într-o altă galerie, care se termină cu o caverna de dimensiuni reduse. Apoi, se ajunge în locul numit La Răspântie.

În stânga, urcând zidul de bolovani se ajunge la Grota Urşilor, cea mai mare cavitate din această peşteră, având peste 72 de metri lungime, 35 de metri lăţime şi 25 înălţime. Din Grota Urşilor, se deschide spre nord-vest o galerie de 2 metri înălţime pe o lungime de aproximativ 30 de metri, denumită Fundul Peşterii. Urmează Galeria Apelor, care te duce la Altar, locul unde stalactitele sunt aşezate în aşa fel încât dau impresia unui altar de biserică. Lungimea totală a galeriei principale până la Altar este de 400 de metri, iar diferenţa de nivel între Altar şi gura peşterii este de 60 de metri.

Cum ajungi la Peştera Ialomicioarei


De la Târgovişte până la Peştera Ialomicioara sunt aproximativ 80 de kilometri. Jumătate din drum se parcurge cu mare dificultate. Autorităţile au demarat un program de reabilitare şi modernizare, aşa că este mai indicat să alegeţi traseul pe la Cota 1000 - Cabana Dichiu, fiindcă veţi putea profita de primii 9 kilometri de asfalt spre inima munţilor, şi să renunţaţi la cel pe lângă Sanatoriul TBC Moroeni. Dacă nu dispuneţi de maşină, vă puteţi îmbarca în autobuzul spre Buşteni, de unde puteţi lua telecabina până la Babele şi apoi spre Hotel Peştera.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe targoviste@adevarul.ro!

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite