Târgovişte: Unul din cinci pensionari trăieşte cu 300 de lei pe lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sunt foarte mulţi pensionari dâmboviţeni care sunt nevoiţi să trăiască, în medie, cu cinci lei pe zi. Jumătate din cei 300 de lei, pe care îi primesc lunar, se duce pe utilităţi. Nu le mai rămân deloc bani pentru produse din carne sau pentru cele destinate igienei

Peste 25.000 de pensionari dâmboviţeni beneficiază de pensia minimă garantată, care este de la 1 aprilie 300 de lei. Banii abia le ajung să trăiască de pe o zi pe alta.

Cu cea mai mare parte din suma primită îşi achită dările către furnizorii de servicii. Traiul acestora devine foarte greu în perioada de iarnă, chiar dacă beneficiază de unele scutiri la plata utilităţilor.

Ana Ionescu, în vârstă de 82 de ani, a lucrat o viaţă întreagă în condiţii grele, dar nu a avut grijă să-şi înregistreze în carnetul de muncă toate locurile de muncă pe care le-a avut. Astfel, pe cartea sa de muncă sunt doar 12 ani, pentru care i s-a calculat iniţial o pensie de 230 de lei.

Acum, beneficiază de pensia socială minimă garantată, care este de 300 de lei, bani care nu îi ajung decât pentru plata utilităţilor şi pentru foarte puţine alimente.

“Mă ajută familia”

“Dacă nu m-ar ajuta copiii, nu aş putea să trăiesc din pensia mea. Un bătrân are nevoie de îngrijire specială, care, din păcate, nu costă tocmai puţin. Am diabet de 14 ani şi trebuie să ţin regim, iar mâncarea este prea scumpă”, a declarat, pentru “Adevărul de Seară”, Ana Ionescu.

Bătrâna cheltuie în fiecare lună, din cei 300 de lei, 150 de lei pentru utilităţi şi medicamente necesare oricărui om în vârstă. Nu includem în acest calcul medicamentele gratuite sau compensate.

Nu rămân bani pentru igienă

Din cei 150 de lei care îi rămân ar trebui să mânânce sănătos, să aibă bani pentru produse de igienă sau pentru vizitarea unor obiective turistice. Realitatea este însă alta. Rămân doar cinci lei pe zi, pentru a-şi asigura toate aceste nevoi. Din cei cinci lei pot cumpăra o pâine, un litru de lapte, 100 de grame de brânză şi o roşie. Nu mai rămân bani deloc pentru igienă personală sau produse de curăţenie, necesare în orice gospodărie.

“Nu mi-am mai cumpărat haine de ani buni. Este adevărat că la vârsta mea nu-mi mai arde să dau banii pe astfel de lucruri. Mai primesc de la copii şi nepoţi şi aşa îmi sunt suficiente”, mai spune pensionara.

Pensie medie este de 658 de lei

Cei mai mulţi pensionari trăiesc cu sume cuprinse între 600 şi 1000 de lei. Pensia medie se situează, la nivel de judeţ, la 658 de lei.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Casei de Pensii Dâmboviţa, Daniela Stoenescu, la nivelul judeţului, din cei 147.209 pensionari din sistemul public, sunt doar 28 de dâmboviţeni care încasează lunar pensii între 2000 şi 4700 de lei. Astfel, 17 persoane au pensii între 2000 şi 3000 de lei, 8 pensionari între 3000 şi 4000 de lei, doi au venituri de 4000 de lei lunar şi un singur pensionar beneficiază de pensia maximă de 4690 de lei.

“Pensionarii cu pensii mari au fost, în cea mai mare parte, directori de bănci, societăţi comerciale, doctori sau profesori universitari. Tot din categoria celor cu pensii mari fac parte şi cei care beneficiază de legi special, cum ar fi persoanele cu handicap”,a  precizat Daniela Stoenescu.

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite