UPET Târgovişte şi-a reluat activitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După patru luni de şomaj tehnic, cei 720 de salariaţi ai societăţii au fost chemaţi la lucru. Situaţia nu este una provizorie. Liderii de sindicat îi asigură pe muncitori că vor avea de lucru cel puţin un an de zile.

Oamenii pot să stea liniştiţi, fiindcă se conturează comenzi cu OMV, care vor asigura de lucru şi  în 2011. „Într-o perioadă în care criza afectează toate sectoarele, chiar şi pe bugetari, este mare lucru să avem ce munci. Noi, cei 720 de salariaţi care am rămas în uzină, ne-am sacrificat. Am acceptat salarii mai mici, numai ca să păstrăm cu locurile de muncă”, a declarat pentru „Adevărul de Seară” Dumitru Petre. Anjagaţii sunt mulţumiţi că au revenit în secţii. „Într-o perioadă în care Guvernul anunţă măruri de criză, cu reduceri de salarii de până la 25%, cu reduceri de pensii, plus disponibilizări, noi am avut norocul să revenim la serviciu. Nici nu vă puteţi închipui cât de greu am trecut peste lunile de iarnă. Salariile sunt destul de mici la Upet, undeva în jurul plafonului de 700 lei. Vă daţi seama ce a însemnat să primeşti doar 75%. Am rămas datori la întreţinere, ca să nu reducem porţia de mâncare copiilor”, spune Dorel Matei. „Am mai trecut prin astfel de crize. Poate chiar mai rele, când eram trimişi să stăm cu lunile acasă şi nu primeam nici 75% din salariu, înainte de privatizare. Pot să spun că suntem tăbăciţi, dar parcă acum am simţit efectul mai rău decât oricând. S-a nimerit şi în plină iarnă. Tocmai de aceea, mulţumim lui Dumnezeu că au apărut comenzile şi am putut să revenim la muncă”, s-a exprimat Gheorghe Rusu.

„Dacă am fi avut investitor român, Upet era acum cu lacătul pe uşă”
Upet Târgovişte, societate care produce  instalaţii de utilaj petrolier, s-a privatizat în 2004, fiind preluată de un consorţiu din Rusia. Primii ani au fost echivalenţi cu lupta pentru supravieţuire, uzina înregistrând mari datorii către stat. Abia după 4 ani, în 2008, a apărut profitul, undeva la 18 milioane de euro. Muncitorii credeau că nimic nu le mai poate afecta locurile d emuncă. Din păcate, în 2009, s-a intrat în declin. Din cei 1500 de muncitori, jumătate au fost trimişi acasă, plătindu-li-se şase salarii compensatorii. „Regret şi acum că am ajuns să facem disponibilizări, însă toată lumea trebuie să fie conştientă că nu ruşii sau noi, cei de la sindicat, suntem de vină. Criza care a făcut prăpăd pe glob ne-a obligat să luăm aceste măsuri, deoarece contractele picau unul după altul. Chair dacă vor fi unii care se vor supăra, vă spun cu mâna pe inimă, dacă am fi avut investitor român, Upet era acum cu lacătul pe uşă”, susţine Dumitru Petre.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite