UPDATE Primarul Boriga despre anularea taxei de habitat: "Probabil judecătorii cred că este bine să înotăm în gunoaie"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hotărârea Tribunalului Dâmboviţa poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile, iar autorităţile sunt decise să se folosească de acest drept. Mai mulţi târgovişteni au contestat în instanţă actul administrativ emis de Consiliul Local Municipal, prin care s-a aprobat suma de 16 lei/lunar/gospodărie pentru ridicarea şi transportul gunoiului.

Instanţa de Contencios Administrativ a Tribunalului Dâmboviţa a dat câştig de cauză locuitorilor care au contestat Hotărârea Consiliului Local nr. 108/24.06.2010, privind aprobarea taxei de habitat cu destinaţie specială de salubrizare, în cuantum de 16 lei/lună/gospodărie.

Oamenii au cerut şi au obţinut anularea actului administrativ. Avocatul contestatarilor, consideră că decizia este una dreaptă, dar, cu siguranţă, va fi atacată cu recurs.

“Având în vedere cadrul procesual, pentru ca hotărârea să dobândească un cadru general, este necesar ca toate persoanele să se adreseze cu plângeri la Consiliul Local şi, dacă nu vor fi soluţionate corespunzător, vor putea să se adreseze instanţei de judecată”, afirmă avocatul Cristian Daniel Stan.

Asociaţia primarilor se judecă cu… primăriile


Primarul Gabriel Boriga a declarat pentru “Adevărul de Seară” că administraţia locală va înainta recurs.

“Este opinia judecătorilor. Probabil, cred aceştia că este bine să stăm înecaţi în gunoaie, ca acum 20 de ani. Este o barieră în calea civilizării oraşului. Îmi pare rău că unii se bucură că instanţa a dat o astfel de hotărâre. Sunt convins că, până la urmă, vom câştiga”, precizează Gabriel Boriga.

Încă de la momentul instituirii taxei de habitat, au existat edili care s-au opus, afirmând că este ilegală. Între aceştia, primarul oraşului Pucioasa, Dănuţ Bădău, care s-a adresat chiar şi Comisiei Europene pentru clarificarea situaţiei.

“Instanţa a apreciat foarte bine că taxa a fost impusă nelegal. Consiliile Locale nu aveau nici dreptul, nici obligaţia de a aproba taxa de habitat, ci doar de a da mandat Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară să facă acest lucru. Precizez, de asemenea, că legea prevede tarifare în raport de cantitate şi calitate, nicidecum instituirea unei taxe speciale”, spune Dănuţ Bădău.

De la 1 martie, taxa se va regăsi pe factura de curent


Hotărârea instanţei Tribunalului Dâmboviţa le pică bine şi administraţiilor locale care nu au reuşit să achite taxa de habitat şi s-au trezit acţionate în judecată de către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară – organism care asimilează primarii celor 89 de localităţi şi pe preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa.

“Nu am plătit câteva luni taxa de habitat întrucât consilierii de la Gura Şuţii nu au fost de acord să încaseze Primăria aceşti bani, ci firma care prestează serviciul. Suntem în proces cu ADI pentru restanţele la plată. Cu siguranţă, hotărârea dată de Tribunal ne va ajuta”, afirmă Constantin Dinu, primarul comunei Gura Şuţii.

De precizat că serviciul de încasare a fost delegat prin licitaţie către Electrica SA, astfel că taxa de habitat se va regăsi începând cu 1 martie pe factura de curent.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite