Târgovişte: UE ne repară şcolile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgovişte: UE ne repară şcolile
Târgovişte: UE ne repară şcolile

Colegiul Naţional „Constantin Carabella“ este prima şcoală care va fi refăcută în totalitate cu bani de la Uniunea Europeană prin Programul Operaţional Regional. Lucrările de reabilitare vor începe anul viitor şi vor costa peste zece milioane de lei.

Colegiul Naţional „Constantin Carabella“ este prima instituţie de învăţământ din ţară care va primi bani din fonduri europene pentru reabilitare şi modernizare integrală prin  Programul Operaţional Regional. Judeţul Dâmboviţa se poate lăuda cu primele două proiecte care vor primi finanţare din 71 de cereri depuse la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia, prin care se solicită bani pentru reabilitarea infrastructurii şcolare.

Cel de-al doilea proiect a fost aprobat pentru oraşul Titu, care va primi fonduri nerambursabile, în valoare de peste 14 milioane de lei. Banii vor veni pentru modernizarea celor două cămine şi a sălii de festivităţi, precum şi amenajarea bazei sportive din cadrul Liceului Teoretic „Iancu C.Vissarion“.

Nevoie urgentă de reparaţii

Colegiul „Constantin Carabella“ a fost construit în 1925 şi este monument istoric. Acum are nevoie urgentă de reparaţii, deoarece este foarte degradat atât la interior, cât şi la exterior.

Potrivit primarului municipiului Târgovişte, Gabriel Boriga, cu banii din fondurile europene va fi schimbată faţa colegiului. Va fi schimbată pardoseala, vor fi refăcuţi pereţii, iar tâmplăria va fi înlocuită complet.

De asemenea, finisajele exterioare presupun lucrări de reparaţii şi înlocuire a acoperişului, înlocuirea jgheaburilor şi a burlanelor de colectare, precum şi reparaţia faţadelor şi decorarea acestora. Executanţii nu vor modifica aspectul interior sau exterior al clădirii, catalogată drept monument istoric.

Lucrările vor demara cel târziu în 2010

Primarul spune că lucrările vor începe, cel mai târziu, anul viitor, după ce se vor încheia toate formalităţile. „Din acest moment trebuie să grăbim procedura de stabilire a consultantului, a executantului, dar toate acestea durează. Credem că lucrările vor începe în prima parte a lui 2010“, a precizat Gabriel Boriga.

La Colegiul Naţional „Constantin Carabella“ învaţă aproximativ 750 de elevi, repartizaţi în 28 de clase. Aici există nouă laboratoare, o bibliotecă, o arhivă şi o sală de sport.

„Elevii nu vor fi afectaţi practic decât în lunile septembrie şi octombrie ale anului viitor. Luăm în calcul varianta să ne mutăm cursurile în alte instituţii de învăţământ. Nu m-am gândit până acum, până nu am văzut contractul semnat”, a precizat directorul Colegiului Naţional „Constantin Carabella”, Gheorghe Matei.

Cer bani pentru alte nouă şcoli

Primarul Gabriel Boriga spune că pentru alte nouă instituţii de învăţământ din municipiul Târgovişte vor fi depuse astfel de proiecte de finanţare. Printre acestea a enumerat Liceul „Petru Cercel“, Colegiul Naţional „Ienăchiţă Văcărescu“, Şcoala numărul 11 şi Liceul „Nicolae Ciorănescu“.

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite