Turnul Chindiei a început să mucegăiască

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrările de restaurare de la Curtea Domnească se dovedesc a fi lucrări de mântuială. Chiar dacă neregulile sunt vizibile, conducerea complexului muzeal şi primarul municipiului spun că proiectul se desfşoară conform planului.

Se fac numeroase speculaţii pe marginea lucrărilor de reabilitare şi reintroducere în circuitul turistic a vechii Cetăţi de Scaun Târgovişte. Se vorbeşte tot mai des despre afaceri necurate în zona restaurării monumentelor din cadrul ansamblului aulic „Curtea Domnească”. Istoricii şi specialiştii cu care am stat de vorbă ne-au declarat la unison că lucrările sunt executate de mântuială, fără expertiza necesară, ceea ce pune în pericol existenţa pe viitor a acestor monumente.

„Ăştia sunt criminali, nu restauratori amatori”
Lucrările au demarat în anul 2008, administraţia locală câştigând un proiect european în valoare de 3,5 milioane de euro. Firme restauratoare au fost Clar Rehabilitation SL din Spania, specializată în restaurări şi firma de construcţii civile Cobadi Impex SRL Târgovişte. La puţin timp, societatea spaniolă a intrat în procedură de faliment, astfel că lucrările sunt continuate doar de partenerul român, despre care toată lumea spune că nu are specialişti în domeniu. Turnul Chindiei a început să mucegăiască, iar tencuiala la Biserica Domnească stă să cadă. „Şi-au bătut joc de Curtea Domnească în ultimul hal. Mint cu neruşinare că au urmărit lucrările. Eu am trecut de foarte multe ori pe acolo şi nu am găsit niciun specialist care să supravegheze ce se execută. La restaurarea bisericii au lucrat cu muncitori necalificaţi. I-au schimbat acoperişul, ăla nu mai e monument. Avea acoperiş de ţiglă, acum are de tablă de cupru. Ăştia sunt criminali, nu restauratori amatori. Au distrus un complex aulic unic în România”, a declarat pentru “Adevărul de Seară” Petre Drăguţoiu, muzeograf-conservator. În plus, dacă se continuă lucrările de subzidire a bisericii, există riscul real de surpare a pereţilor din zona de sud a monumentului, cea mai afectată de fisuri atât de suprafaţă, cât şi de profunzime. „Biserica Mare Domnească poate să se dărâme în orice moment şi nu este o glumă”, atrage atenţia muzeograful.

„Dacă existau probleme, aş fi fost primul care m-aş fi sesizat”

Ovidiu Cîrstina, directorul Complexului „Curtea Domnească” spune că lucrările respectă proiectul. “Nu poate nimeni să arunce cu noroi în lucruri care se fac. Proiectul este în regulă. Într-adevăr, mai avem şi colegi răutăcioşi. Dacă existau probleme, aş fi fost primul care m-aş fi sesizat. La soluţia de schimbare a acoperişului, avizul l-a dat comisia din Ministerul Culturii”, declară directorul.
 

Primarul spune că lucrările sunt avizate de consultant
Gabriel Boriga consideră răutăţi criticile formulate de specialişti. „Asta, că se lucrează de mântuială, e vrăjeală. Nicio lucrare nu trece dacă nu dă ok-ul consultantul, care este un ultraspecialist în domeniu. Este o firmă din Bucureşti, care nu cunoaşte pe nimeni aici şi care analizează şi evaluează fiecare etapă. Eu nu sunt specialist, dar vă spun că acolo nu se trece nimic aiurea”, spune primarul Târgoviştei.

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite