Turnul Chindia, cel mai de preţ simbol al Târgoviştei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La umbra celebrului monument se organizau în trecut ospeţe domneşti.Pentru doar şase lei, puteţi petrece câteva ore odihnitoare în fostul turn de veghe al oraşului. Elevii şi studenţi plătesc jumătate din preţ. Casa de bilete se închide la ora 16:30.

Monumentul istoric este cel mai cunoscut obiectiv turistic din vechea Cetate de Scaun a Ţării Româneşti. Turnul Chindia a fost construit pe vremea domnitorului Vlad Ţepeş. Înalt de 27 m, el este alcătuit dintr-o bază de forma unui trunchi de piramidă, din piatră, din care se ridică un corp cilindric din cărămidă roşie, al cărui diametru măsoară nouă metri.

Construcţia are trei etaje, din care ultimele două sunt marcate la exterior de deschideri în arc frânt şi de balcoane sprijinite pe console de piatră. Accesul până la partea superioară a turnului se face cu ajutorul unei scări interioare, în spirală.

La început, Turnul Chindia era alcătuit din două etaje, iar accesul se făcea pe un pod mobil de la primul nivel, direct din casa alăturată. Aspectul actual se datorează domnitorului Gheorghe Bibescu, care a ordonat restaurarea lui în 1847. Rolul principal al edificiului era unul militar, de apărare. Pe vremuri, de la cel mai înalt nivel al construcţiei, ostaşii vedeau până departe când se apropiau de cetate oştirile duşmane. A mai fost utilizat drept închisoare şi loc pentru adăpostirea tezaurului.

Muzeul din turn

Cu 122 de trepte mai aproape de cer

În prezent Turnul Chindia este muzeu, aici funcţionând o expoziţie dedicată celor două domnii ale lui Vlad Ţepeş. La Târgovişte, pasionaţii de istorie au ocazia să interacţioneze cu moştenirea înaintaşilor.  Este o situaţie fericită, întrucât nicăieri în ţară nu s-au mai conservat vestigii de acest tip. După ce urcă 122 de trepte, vizitatorul are parte de o panoramă magnifică.

„Îmi place să vin aici. Trăiesc o senzaţie deosebită când privesc oraşul din înaltul turnului. Parcă aş fi un soldat din trecut. I-am adus aici pe toţi prietenii mei, care au aflat astfel informaţii interesante din istoria românilor”, afirmă Viorela Constantin, o târgovişteancă din al cărei program de plimbare nu lipseşte vizita la Turnul Chindia.

Izvoarele istorice spun că denumirea turnului ar veni de la unele ospeţe care se ţineau în vecinătate şi se numeau chindii. O altă legendă arată că numele ar putea veni de la arhaismul „chindie”, care înseamnă apus. Acesta era momentul când soldaţii care stăteau de strajă în turn dădeau ordin să se închidă porţile cetăţii, iar locuitorii nu mai puteau intra şi ieşi.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite