Turismul dâmboviţean este în paragină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cabane ca Leaota şi Scropoasa, altădată pline de turişti, sunt părăsite de proprietarii lor. Cabana Brătei este modernizată şi aparţine unei întreprinderi, însă turiştii nu se pot caza. În zona montană a judeţului, se poate sta doar la cabanele din Padina şi Bolboci.

Partea montană a judeţului Dâmboviţa este bogată în peisaje de nedescris şi în numeroase obiecte turistice, cu toate acestea, însă, turismul nu funcţionează cum ar trebui. Majoritatea turiştilor cărora le place muntele aleg să meargă la vecinii din Prahova, Argeş sau Braşov, în timp ce zona montană dâmboviţeană este aproape goală. Cabanele din Scropoasa, Leaota şi Brătei au fost privatizate în urmă cu mulţi ani şi acum sunt în paragină, astfel că nu mai sunt accesibile turiştilor. Au mai rămas cabanele de la Padina şi Bolboci, care reuşesc să mai atragă turiştii.

Cabana Scropoasa, lăsată de izbelişte

Cabana mare de la Scropoasa a rămas în paragină de mulţi ani, o anexă a ei fiind preluată de o familie, iar cabana Leaota a fost retrocedată şi lăsată apoi în paragină de proprietar. “Nu stă nimeni acolo acum, nu este administrată. La nevoie se poate intra şi sta într-o cameră, însă nu se ocupă nimeni de ea. Mai sunt băieţi care urcă până acolo şi mai dau câte un chef”, spune Ileana Bocanciu, membru al Asociaţiei de Turism “Chindia”. Cabana de la Brătei, în schimb, este modernizată, însă nu este pusă la dispoziţia turiştilor, aceasta aparţinând unei înterprinderi.

Nu avem marcaje

Judeţul nostru stă prost şi când vine vorba de marcaje, multe dintre ele fiind stricate şi nerefăcute, astfel că este greu de parcurs un traseu pentru turiştii care nu cunosc zona. “De exemplu, marcajul până în Vârful Leaota l-am făcut noi în 1992, însă a fost distrus în totalitate şi nu s-a mai ocupat nimeni. Mai sunt doar 3-4 stâlpi din 42 pe care îi pusesem atunci. Dacă obţinem ceva finanţări poate în vară vom reface o parte din marcaj, dar nu cu stâlpi, ci cu momâi de pietre”, adaugă Ileana Bocanciu, care spune că stâlpii sunt o tentaţie permanentă pentru unii oameni, care îi duc la fier vechi.

Turiştii nu au decât să meargă cu cortul pe munte, pentru că nu au prea multe posibilităţi de cazare, doar dacă aleg Padina sau Bolboci, unde cabanele sunt încă funcţionale. Aceştia spun că este păcat că în Dâmboviţa nu se ocupă nimeni de turism, deşi potenţialul este mare. “Mergem pe munte de foarte mulţi ani, însă observăm că nimeni nu se ocupă de marcaje, iar de cabane nici atât. La Leaota, de exemplu, este un peisaj mirific, cabana de acolo nu ar fi trebuit să fie lăsată de izbelişte. La Scropoasa, la fel, este ditamai cabana acolo, dar nefuncţională”, spune Ciprian Vasilache, un tânăr de 23 de ani pasionat de munte.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite