TRAUMĂ: Minora violată de tată poate manifesta tentative de sinucidere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tatăl care-l propăvăduia pe Dumnezeu, dar îşi abuza sexual fiica, a fost exclus din Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea. Psihologii sunt de părere că fata are nevoie de o lungă perioadă de consiliere pentru a reuşi să depăşească situaţia, însă viaţa sa socială şi personală de mai târziu va fi oricum afectată.

Adolescenta care a fost abuzată sexual timp de patru ani de propriul tată se află sub supravegherea psihologilor de la Direcţia Judeţeană pentru Protecţia Copilului Dâmboviţa.

„S-a efectuat o evaluare iniţială şi fata a fost inclusă într-un program de consiliere”, spune Cerasela Gurgu, purtător de cuvânt al Direcţiei. A rămas, ca şi fraţii mai mici, în grija mamei.

Tatăl violator, Sedan Ionescu, de 37 de ani, a fost internat la Psihiatrie, urmând să fie supus unei expertize medicale, care să releve dacă a avut sau nu discernământ pe parcursul acestei legături incestuoase. Acesta, membru al Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea, le-a mărturisit anchetatorilor că o forţă nevăzută l-a împins să recurgă la aceste acte necugetate.

“Nu ştiu ce a fost cu mine. Simţeam că o forţă de undeva mă pătrunde şi îmi spune: «Uite, e frumoasă. Profită de ea!». O doream. Poate nu mă credeţi, dar o forţă pătrundea în mine în momentele acelea şi îmi şoptea la ureche: «Profită de ea»”, a declarat Sedan.

Nici timpul nu poate vindeca rănile


Psihologul Călin Alexandru afirmă că minora are nevoie o perioadă lungă de timp de consiliere de specialitate, de supraveghere atentă.

„Este evident că afectarea vieţii sociale şi personele de mai târziu va fi destul de severă, fără un tratament adecvat. Există riscul ca traumele suferite în ultimii ani să-i determine şi o boală psihică. Evident, va avea nevoie de mult timp şi de un suport specializat pentru a depăşi mai bine situaţia cu care se confruntă. Apare fenomenul de stigmă socială. Este de ajuns ca cineva să o privească într-un anumit fel pentru ca ea să-şi dea seama că ei ştiu. La un moment dat, dacă nu deja, apare un complex de inferioritate foarte sever, care poate culmina chiar şi cu tentativă de suicid. Sunt momente foarte dure pentru ea”, declară psiholog Călin Alexandru.

Comunitatea religioasă de la Comişani, unde mergeau frecvent  membrii familiei Ionescu, a hotărât să-l excludă din rândurile sale pe Sedan.

„Un astfel de comportament abuziv este o violare a standardelor morale ale adventiştilor de ziua a şaptea şi orice abuz de acest fel îl separă în mod imediat pe agresor de Biserică. Nu există şi nu susţinem nicio convingere culturală, etnică sau religioasă care poate fi folosită pentru a justifica sau acoperi astfel de acte iresponsabile", ne-a declarat Nelu Burcea, Director Departamentul de Comunicare al Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite