Târgovişte: Raluca Ţiplic trăieşte prin dansul sportiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgovişte: Raluca Ţiplic trăieşte prin dansul sportiv
Târgovişte: Raluca Ţiplic trăieşte prin dansul sportiv

Face dans sportiv de cinci ani şi a câştigat mai multe competiţii la nivel naţional. Când are timp scrie proză scurtă, fiind recompensată cu premii literare naţionale.

Raluca a făcut de mică atletism, a continuat cu volei şi s-a dedicat apoi dansului sportiv. “Părinţii au văzut că am foarte multă energie, eram şi slăbuţă şi m-au dus la atletism. Acolo, mi-am întărit musculatura”, a declarat Raluca.

Cursurile de dans le-a început în clasa a V-a, Îşi aminteşte că la şcoală au venit antrenori de dans sportiv din Ploieşti şi au selectat câţiva copii, Raluca aflându-se printre ei. “Era o bună modalitate de a-mi consuma energia”, spune zâmbind aceasta. Deşi au fost momente grele, nu s-a dat bătută niciodată.  “Întâi de toate au fost problem cu partenerii. Erau foarte puţini băieţi şi trebuia să dansezi cu cine prindeai, indifferent de talent”, povesteşte adolescent.

Concursuri în fiecare săptămînă

Apoi, au început competiţiile, iar deplasările prin ţară au devenit obositoare. „Am fost la Mediaş, la un concurs care s-a încheiat la miezul nopţii. Am ajuns acasă la 5 dimineaţa, iar după-amiaza m-am dus la şcoală pentru că aveam lucrare la contabilitate”, spune Raluca.

Concursurile care reunesc tineri dansatori talentaţi din ţară se desfăşoară mai ales primăvara, astfel că rar se întâmplă să nu existe un weekend fără concurs. Premiile nu au întârziat să apară. „Nu ştiu câte premii am luat pentru că au fost atât de multe competiţii. De exemplu, în primăvară, a fost „Cupa Florilor” la Mediaş, concurs naţional unde am obţinut locul doi, la doar un punct distanţă de locul întâi”, povesteşte dansatoarea.

În acest an, decide să părăsească clubul din Ploieşti, Alla Dance, unde a debutat şi merge la unul dintre cele mai mari cluburi de dans sportiv din ţară, Hobby Dance Bucureşti. „A fost un pas foarte important în evoluţia mea. Acolo, se află unii dintre cei mai mari antrenori. Chiar dacă eşti epuizat, simţi plăcerea de a dansa”, mai spune Raluca.

În concursuri, incidentele sunt inevitabile. Îşi aminteşte amuzată că într-un concurs naţional i s-a rupt o bretea de la rochie. “Am dansat cu un umăr mai ridicat să nu se observe. Apoi, m-am dus la o doamnă care vindea pantofi şi i-am cerut ceva cu care să-mi prind rochia. M-a lipit toată cu scoci. În alt concurs, era un parchet alunecos, iar eu aveam pantofii de antrenamente care erau foarte munciţi. Mi-a alunecat tocul şi am căzut în fund. M-am ridicat şi am continuat să dansez”, mai spune Raluca.

Pasiunea pentru dans o ajută să-i ghideze şi pe cei mai mici dornici să înveţe mişcările de bază. Astfel, îi antrenează la Şcoala nr. 8 din Târgovişte.

S-a impus şi la concursurile literare


Când are o fărâmă de timp liber scrie proză scurtă umoristică. Este membră a cenaclurilor Elena Văcărescu şi Săgetătorul de la Uniunea Scriitorilor, unde este îndrumată de scriitoarea Alexandrina Dinu şi de academicianul Tudor Opriş.

În urmă cu trei ani, obţine premiul pentru teatru si proză la „Tinere Condeie”, iar anul acesta primeşte un premiu la acelaşi concurs pentru apariţia primului său volum, „Proze Color”. Câştigă, de asemenea, premiul I la Moştenirea Văcăreştilor, pentru proză scurtă.

Ce-i place:
„Îmi plac zilele pline, să trăiesc în ritm alert. Îmi place să mă bucur de fiecare moment în parte, să mă bucur de fiecare reuşită. Ador îngheţata şi ciocolata şi îmi place să mă ocup de organizarea evenimentelor”

Ce nu-i place:
“Urăsc să urăsc. Nu-mi place să stau locului, să merg cu pantofi la modă, dar incomozi. Nu-mi place să-mi pierd identitatea într-o masă de oameni. Nu-mi plac ciupercile, oricum ar fi pregătite”

Întrebări şi răspunsuri:

Ce simţi pe ringul de dans?
Nu mi-am propus să căştig vreun titlu mondial. Dansez pentru că îmi place şi nu mă gândesc decât la timpul prezent. Nu-mi place să-mi fac planuri pentru viitor. Nu am emoţii în faţa arbitrilor şi mă distrez la fiecare competiţie. Chiar dacă am avut câte o problemă de sănătate şi medicii mi-au recomandat să nu mai dansez eu am continuat să mă antrenez.

Îţi place sportul?
Îmi place foarte mult. Am încercat mai multe sporturi încă de mică. M-a trimis tata la atletism pentru că eram foarte slabă. În felul acesta, mi-am întărit musculatura. Am făcut volei timp de doi ani. Eram în echipa sportivă a şcolii. Nu ratam nicio competiţie fie că era vorba de volei, fotbal sau atletism.

PROFIL:

Născută: 1 aprilie 1993, Târgovişte
Studii: clasa a X-a la Colegiul Naţional Economic „Ion Ghica”
Familie: un frate de 23 de ani
Hobby:  dansul sportiv, voleiul, lectura şi scrisul

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite