Târgovişte:Muzeul Tiparului poate rămâne pe loc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgovişte:Muzeul Tiparului poate rămâne pe loc
Târgovişte:Muzeul Tiparului poate rămâne pe loc

„Adevărul de Seară“ a semnalat în urmă cu trei săptămâni posibilitatea ca statul român să piardă sediul singurului muzeu al tiparului şi al cărţii vechi din România, în urma revendicării acestuia de moştenitorii preotului Andreescu, proprietarul imobilului. Moştenitorii imobilului în care se află Muzeul Tiparului sunt dispuşi la negocieri.

CITEŞTE ŞI:



Cele două moştenitoare ale imobilului în care se află muzeul tiparului şi al cărţii vechi, Georgescu Evelina şi Niculescu Doina-Veronica, au contactat redacţia „Adevărul de Seară“ din Târgovişte pentru a aduce o serie de lămuriri în legătură cu imobilul din strada Justiţiei nr.7.

Acestea au precizat că imobilul cumpărat în 1945 prin acte autentice de Constantin şi Elena Andreescu a fost preluat abuziv de statul român în urma unei sentinţe civile din 1952, invocându-se plata unor impozite. „Cu actele depuse în instanţă am făcut dovada că această preluare a fost abuzivă, părinţii noştri neavând datorii către autorităţile financiare ale judeţului Dâmboviţa“, spun cele două moştenitoare.

Evacuaţi forţat din imobil

Conform avocatului familiei Andreescu, autorităţile comuniste au evacuat forţat proprietarii clădirii în 1947, lasând la dispoziţia acestora doar 24 de ore pentru a părăsi proprietatea. Oficial, casa a fost preluată de către stat abia 5 ani mai târziu. „Această evacuare a fost dispusă deoarece fostul proprietar preot Constantin Andreescu făcea parte din categoriile sociale neagreate de regimul comunist, fiind preot militar pe frontul de est, invalid şi veteran de război“, a declarat avocatul Ionuţ Niculescu, reprezentantul celor două moştenitoare.

Avocatul familiei Andreescu este şi fiul uneia dintre cele două fiice moştenitoare. El a declarat pentru „Adevărul de Seară“ din Târgovişte că mama şi mătuşa sa au locuit doi ani în imobilul care acum serveşte drept muzeu al tiparului. „Mama este bătrână, are 70 de ani acum. Se enervează imediat cum aude de subiectul acesta. A locuit cu sora ei doar doi ani în casă, iar mama lor, adică bunica mea, a murit din cauza evacuării, fiind atunci aruncată pe scări şi suferind mulţi ani după din acest motiv până când s-a stins din cauza problemelor de sănătate“, a declarat avocatul Niculescu.

Negociază cu autorităţile locale

Referitor la pierderea suferită de locuitorii oraşului Târgovişte în cazul retrocedării imobilului, avocatul Niculescu precizează că acesta a avut întotdeauna destinaţie de imobil de locuit. „Faptul că în mod vremelnic autorităţile comuniste i-au atribuit destinaţia de secţie de poliţie, spital şi ulterior muzeu, nu împiedică ca exponatele să fie mutate într-o altă locaţie“, afirmă avocatul. Acesta mai adaugă că autorităţile dâmboviţene nu au prezentat până în acest moment o ofertă reală pentru a fi depăgubiţi.

„Ne arătăm disponibilitatea în cazul rămânerii definitive şi irevocabile a deciziei civile prin care ne-a fost restituit în natură imobilul, de a păstra destinaţia de muzeu a imobilului pentru o perioadă de trei ani, cât şi pentru participarea la negocieri privind despăgubirea subsemnatelor cu condiţia ca acestea să fie făcute cu bună credinţă”, a adăugat avocatul celor două moştenitoare.

„În 2008, avocatul fiicelor chiar a fost invitat de către preşedintele consiliului judeţean de atunci pentru negocierea unor despăgubiri, însă acesta a refuzat, se pare că aceştia efectiv îşi doresc clădirea şi curtea acesteia“, a declarat în urmă cu două săptămâni pentru „Adevărul de Seară“ directorul complexului muzeal „Curtea Domnească“, Ovidiu Cârstina.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite