Tiparniţă de acum peste 200 de ani, la Muzeul Tiparului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Târgoviştenii pot vedea colecţia de cărţi vechi, dar şi tiparniţe la Casa Aramă din incinta Curţii Domneşti.

Noul Muzeu al Tiparului şi al Cărţii Vechi Româneşti a fost deschis publicului în aceste zile, astfel că târgoviştenii îi pot călca pragul în fiecare zi, la Casa Aramă din incinta Complexului Muzeal „Curtea Domnească”. Cea mai interesantă piesă expusă este o tiparniţă care datează de acum peste 200 de ani, mai exact, din anul 1778, care a fost adusă de la Muzeul „Brukenthal” din Sibiu în urmă cu patru ani.

Târgoviştenii pot vedea o colecţie de carte veche care indică dezvoltarea scrisului şi a tipăriturilor de pe teritoriul ţări, iar pentru asta vor plăti doar preţul de intrare la Curtea Domnească, care este 8 lei. „Casa Aramă Este o reconstrucţie a unei case mai vechi care a existat aici. Din păcate, am fost nevoiţi să retrocedăm clădirea care a găzduit Muzeul Tiparului şi terenul aferent, însă am găsit soluţia de a muta Muzeul Tiparului Româneşti la Casa Aramă. Nu am putut folosi întregul mobilier care se afla în cealaltă locaţie pentru că spaţiul nu este atât de mare”, a mărturisit Ovidiu Cîrstina, directorul Complexului Muzeal „Curtea Domnească”.

Prima tiparniţă a fost instalată la Târgovişte

Târgoviştenii pasionaţi de istorie au ce vedea în cadrul expoziţiei, de la cărţi vechi până la primele tiparniţe apărute, iar reprezentanţii Complexului Muzeal au asigurat că până la jumătatea anului se va găsi loc şi pentru celelalte piese care nu au fost încă expuse. Muzeul Tiparului are o semnificaţie cu atât mai mare cu cât prima tiparniţă din ţările române a fost înstalată în Târgovişte, la Mănăstirea Dealu, de călugărul sârb Macarie, iar în 1508 a ieşit prima carte, un Liturghier. De asemenea, tot aici a fost tipărită şi prima traducere în limba slavonă a lucrării „Urmarea lui Hristos/Imitaţiunea lui Cristos”, de boierul cărturar Udrişte Năsturel, cumnatul domnitorului Matei Basarab.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite