Tinerii târgovişteni nu se văd întreprinzători

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Condiţiile impuse de Guvern pentru accesarea celor 10.000 de euro îi ţin pe oameni la distanţă de mediul de afaceri. Seminarul de informare organizat la Târgovişte a adunat la discuţii doar 30 de persoane, care au plecat acasă convinse că nu vor putea obţine niciodată banii puşi la bătaie pentru microîntreprinderi.

Reprezentanţii Oficiului Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie Ploieşti, care are în subordine şi judeţul Dâmboviţa, sperau să adune mai mulţi tineri interesaţi de programul guvernamental pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor.

La întâlnirea desfăşurată în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Dâmboviţa au participat însă mai puţin de 30 de persoane. Dintre acestea, destui trecuseră de 35 de ani, vârsta maximă admisă pentru obţinerea celor 10.000 de euro, oferiţi de Guvern drept sprijin pentru deschiderea unei afaceri.

„Eu sunt aici să mă interesez pentru fiul meu, care este ocupat. Rămâne de văzut dacă vom începe demersurile”, ne-a spus unul dintre participanţi.

Alături de responsabilii veniţi să prezinte în detaliu programul ar fi trebuit să se afle reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, ai Registrului Comerţului şi Prefecturii, însă au lipsit, sub motivaţia că au alte probleme de rezolvat.

Un simplu PFA te elimină din listă


În sală, nu a plutit prea multă speranţă, chiar dacă George Brezoi, organizatorul seminarului de informare, a declarat optimist că ţelul este acela de a atrage cât mai mulţi tineri, care să acceseze cei 10.000 de euro.

Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească un solicitant sunt, în viziunea târgoviştenilor, destul de dure. În primul rând, trebuie să ia contact pentru prima dată cu lumea afacerilor, ca întreprinzător. Dacă în trecut a fost autorizat chiar şi ca persoană fizică, nu mai are acum acces la programul guvernamental pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor.

„Eu am un PFA. Am aflat acum că nu pot obţine cei 10.000 de euro. Nu am o afacere mare şi mi-aş fi dorit să o dezvolt, dar mi s-a spus că nu pot. Cu atâtea piedici, sunt convins că mediul de afaceri românesc nu se va schimba prea mult. Tot cei cu bani vor merge mai departe, iar noi, ceilalţi, vom trăi la limita supravieţuirii”, crede Cătălin, un târgoviştean de 28 de ani.

Întreprinzătorul debutant are şi o grămadă de obligaţii. „Trebuie să notifice în scris cu privire la înfiinţare Oficiul Teritorial pentru IMM-uri şi Cooperaţie, să angajeze, cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată şi să menţină în activitate, cel puţin doi salariaţi, de la momentul obţinerii facilităţilor până la pierderea calităţii de microîntreprindere. De asemenea, trebuie să reinvestească anual cel puţin 50% din profitul realizat în anul fiscal precedent”, precizează Ecaterina Stan, consilier în cadrul Oficiului Ploieşti.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite