Tinerii târgovişteni au descoperit lumea captivantă a cercetării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atelierele de lucru şi poveştile oamenilor de ştiinţă i-au atras ca un magnet pe elevi şi părinţi deopotrivă. „Noaptea cercetătorilor” a fost iniţiată pentru ca publicul larg să poată cunoaşte prin câte eşecuri se construieşte un succes.

În cea de-a patra vineri din luna septembrie, în toată Europa, lumea cercetării şi ştiinţei îşi deschide porţile în faţa oamenilor simpli, tineri sau bătrâni, femei sau bărbaţi, angajaţi sau şomeri. La 5 ani de la lansarea proiectului în Uniunea Europeană, anul acesta s-a alăturat şi Târgoviştea oraşelor care asigură contactul direct cu cei care, prin munca depusă, au făcut posibilă apariţia tehnicii, de la maşină la banalul de acum telefon mobil.

Desene, afişe şi proiecte de cercetare

Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie, ca organizator principal la nivelul judeţului Dâmboviţa, a pus la cale, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar, Complexul Muzeal Curtea Domnească, Palatul Copiilor Târgovişte şi mai multe unităţi de învăţământ din oraş, o zi şi o seară interactivă, plină de concursuri, prezentări şi discuţii incitante. Manifestările au debutat la ora 11:00 cu atelierele de lucru adresate şcolarilor din ciclul primar. Copiii au fost provocaţi la un concurs de desen tematic. Li s-a cerut să înfăţişeze un cercetător sau un laborator. Au urmat competiţiile care i-au implicat pe elevii de la gimnaziu şi pe liceeni, care au realizat afişe cu teme din cercetare şi diferite proiecte, gândite ca alternativă pentru petrecerea timpului liber şi prevenirea delincvenţei juvenile. Cinci elevi de la Şcoala Mihai Viteazul din Târgovişte şi-au îndeplinit cu succes rolul de „Paznici ai comorilor”, proiectul lor fiind premiat la nivel naţional. În viziunea lor, adevăratele nestemate sunt reprezentate de obiceiurile şi tradiţiile poporului român.

Incursiune în cercetarea poliţienească şi în arheologie

După-amiaza a reprezentat momentul propice întâlnirii propriu-zise cu minţile luminate. „Până astăzi, mă gândeam că cercetător este doar persoana care lucrează într-un spaţiu cu diferite substanţe. Acum ştiu că cercetarea înseamnă mult mai mult. Mi-a plăcut tabăra organizată. Am aflat multe lucruri interesante”, ne-a mărturisit un şcolar de clasa a doua. Comisarul şef de poliţie Theodor Manolescu - şeful Serviciului Criminalistică din cadrul IPJ Dâmboviţa i-a purtat pe copii într-o incursiune în ceea ce se numeşte investigaţie poliţienească. De la începuturile empirice până la tehnica de astăzi, poveştile i-au fascinat pe ascultători. La fel de captivantă a fost şi expunerea arheologului  Gheorghe Olteanu, cercetător în cadrul Complexului Muzeal Curtea Domnească. „Avem un concurs şi pentru vizitatori - Quiz, cu întrebări din cercetare, care se schimbă la fiecare oră. Am dorit să creem o atmosferă interactivă cu toţi cei care au ajuns în tabăra organizată în curtea Muzeului Poliţiei Române”, spune comisarul şef de poliţie Nina Neacşu - Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite