Tinerii îşi înving teama de a vorbi în public

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii Colegiului Economic din Târgovişte învaţă să nu mai aibă trac. Ei organizează dezbateri în cadrul cărora argumentează în faţa colegilor şi profesorilor poziţia lor despre şcoală, sărăcie, schimbări climatice sau drepturile omului.

Au între 15 şi 18 ani şi vor să ajungă mari oratori. Este vorba despre câţiva elevi ai Colegiului Economic „Ion Ghica”, membrii ai clubului de debate al şcolii. Ei au ales această modalitate pentru a învăţa să-şi comunice ideile, dar mai ales pentru a scăpa de emoţia vorbitului în public. „Din clasa a IX-a sunt membră a acestui club. Am considerat că e o metodă bună de a-mi dezvolta abilităţile de comunicare, să cunosc oameni şi locuri noi. La început a fost greu. Încă nu am scăpat de emoţii, dar mă descurc mult mai bine să vorbesc în public. Îmi notez tema dezbaterii şi argumentele, iar exemplificarea lor vine pe parcurs”, mărturiseşte Andreea Anica, elevă în clasa a XI-a.

Elevii dezbat probleme de oameni mari
Marţi, 4 mai, ea împreună cu trei colegi au abordat tema schimbărilor climatice în cadrul unei dezbateri în faţa colegilor şi a profesorilor. Pentru a se prezenta bine în faţa colegilor şi profesorilor, tinerii s-au documentat de pe internet şi din reviste de specialitate. „Reprezint echipa negatoare. Ne-am pregătit aproape două săptămâni, timp în care m-am documentat pe internet despre subiect. Echipa afirmatoare susţine că e mai bine să previ decât să tratezi şi că ţările dezvoltate ar trebui să investească în ţările mai puţin dezvoltate. Noi spunem că marile companii ar trebui să se implice, nu statul şi argumentăm această poziţie”, dezvăluie stategia echipei negatoare Ionela Fluturaşi, elevă în clasa a XI-a.  „Această dezbatere se înscrie într-un proiect organizat de organizaţia The People Speak, Fundaţia Naţiunilor Unite şi Asociaţia Internaţională de Debate, prin care tinerii sunt încurajaţi să se implice în probleme de interes global, cum ar fi sărăcia, încălzirea climatică, drepturile omului”, explică profesoara Carmen Rădulescu, cea care se ocupă de proiect, în care echipa colegiului târgoviştean reprezintă România. Activităţile copiilor sunt evaluate de organizatori, iar primele zece echipe vor participa la Forumul Tineretului, în Olanda.
Elevii postează materialele despre proiectele realizate pe blogul: http://actionchange.wordpress.com. Aici, oricine îi poate cunoaşte pe tinerii oratori de la Colegiul Economic şi poate vedea filmuleţe de la acţiunile lor.

Tinerii participă la competiţii naţionale de oratorie
Clubul „Ghica Debate” a fost înfiinţat în 2007. „Întâlnirile au loc săptămânal. Participăm la competiţiile organizate de Asociaţia Română de Dezbateri, Oratorie şi Retorică, la care elevii noştri s-au prezentat foarte bine de fiecare dată”, spune Carmen Rădulescu.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite