Târgovişte: Tinerii vor joburi de vacanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgovişte: Tinerii vor joburi de vacanţă
Târgovişte: Tinerii vor joburi de vacanţă

Mulţi elevi şi studenţi târgovişteni doresc să muncească pe timpul verii ca să aibă bani de buzunar sau pentru a pleca spre litoral. Cele multe joburi sunt de picolo, barman sau de spălător auto, dar foarte puţini reuşesc să se angajeze.

Mulţi dintre tinerii târgovişteni care au încheiat anul şcolar sau pe cel universitar sunt acum în căutarea unui job de vacanţă. Deşi nu este prea uşor să îşi găsească vreunul în această perioadă de criză, ei nu renunţă la visul lor şi acceptă orice li se oferă.

Printre cele mai căutate posturi în perioada de vară sunt cele de ospătar, picolo, barman, muncitor necalificat, spălător auto şi de promoter.

Roxana este una dintre studentele norocoase. După câteva zile de căutări a găsit un bar, unde a fost angajată cu acte. „Am vrut ceva de muncă în vacanţa dintre anul I şi anul II de studiu. Am văzut anunţul pe uşa pub-ului şi am intrat să cer informaţii. Am fost aleasă direct şi acum muncesc aici, la terasă“, a spus Roxana. Încă nu ştie ce va face cu banii. Se gândeşte să meargă la mare sau să economisească pentru a avea bani de buzunar în noul an universitar.

Cel mai greu e pentru elevii de liceu

Pentru cei care nu au încă 18 ani, a găsi un loc de muncă pe perioada verii este şi mai greu deoarece patronii nu vor să angajeze minori. „Am căutat peste tot şi abia am găsit. La terase şi prin spălătorii nu vor minori, chiar dacă eu nu vreau neapărat acte de muncă. Am găsit acum la o firmă de construcţii unde sunt plătit cu ziua şi trebuie să car fel de fel de chestii. Sunt mulţumit că voi avea banii de care am nevoie“, a spus Paul, care a terminat clasa a XI-a şi care vrea să strângă bani pentru petrecerea de majorat

Patronii vor studenţi, dar fără acte

Mulţi dintre patronii târgovişteni vor să angajeze elevi şi studenţi, pentru că forţa de muncă este ieftină, iar programul poate fi prelungit fără ca angajatul să-şi permită să se plângă. Dacă se poate şi fără carte de muncă, atunci e şi mai bine. „Nu am de ce să fac contract de muncă pentru două sau trei luni. Mai bine îi dau bani din mână şi, gata, fără acte contabile“, spune unul dintre angajatorii care au ales să ofere un loc de muncă elevilor şi studenţilor, dar care nu a vrut să îşi decline identitatea.

Tinerii se tem că, dacă nu semnează niciun act, nu vor primi banii. „Majoritatea patronilor nu vor să facă contract de muncă pentru o perioadă atât de scurtă. Vor să facă angajări cu contract de colaborare sau part-time, iar unii chiar nu vor să semnăm niciun act. Nu ai nicio siguranţă că vei mai primi bani“, a spus Ioana, studentă în anul trei la Contabilitate.

Amenzi usturătoare pentru agajări fără acte

Conform articolului 276 din Codul Muncii, angajatorul care nu încheie un contract individual de muncă atrage sancţionarea contravenţională cu amendă cuprinsă între 1.500 de lei şi 2.000 de lei pentru fiecare persoană identificată fără forme legale. Potrivit legii, amenda cumulată nu poate depăşi valoarea de 100.000 de lei

"Majoritatea patronilor nu vor să facă contract de muncă pentru o perioadă atât de scurtă", Ioana, studentă

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite