Termopanele afectează picturile din biserici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe lângă aceasta, tâmplăria de termopna afectează şi structura clădirii pentru că provoacă umiditate. Reprezentanţii Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Dâmboviţa spun că bisericile care sunt monumente istorice şi de cult obţin greu avize pentru înlocuirea tâmplăriei vechi cu una de termopan.

Bisericile-monument de pe teritoriul Târgoviştei se degradează pe zi ce trece din cauza unor lucrări de modernizare făcute fără consultanţa specialiştilor. Fenestraţia tip termopan este periculoasă pentru atât pentru rezistenţa pe termen lung a clădirii cât şi pentru pictura extrem de valoroasă, decă ţinem cont că unele biserici au peste 350 de ani. “Termopanul provoacă umiditate în construcţie care distruge în timp rezistenţa acesteia. Dacă înăuntru este umiditate, va fi afectată şi pictura, în mod normal, care are nevoie de aer uscat. Nicio biserică nu ar trebui sa aibă termopane. O biserică moare atunci când se loveşte de modernism”, a declarat pentru “Adevărul de Seară”, Tiberiu Muscă, muzeograf la Complexul Naţional Muzeal “Curtea Domnească” din Târgovişte.
Mulţi dintre administratorii de biserici încep lucrările de renovare a clădirii şi a interiorului acesteia fără a-i consulta pe oameni de specialitate, lucrări care nu sunt avizate în totalitate nici de Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Dâmboviţa. “Lucrările care afectează substanţa se supun avizării. Pentru reparaţii interioare nu este nevoie de un cadru de specialitate. În momentul în care merg la Primărie, proprietarii unor imobile istorice monumentale sau administratorii de drept să obţină certificatul de urbanism acolo, se stipulează dacă este sau nu nevoie de avizul de specialitate”, spune Viorica Arghir, directorul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Dâmboviţa.

Biserici din secolul XVI au termopane

Biserica Albă şi Biserica Sf. Nicolae sunt două dintre bisericile-monument construite în secolul al XVI-lea care au ferestre de termopan şi a căror rezistenţă şi pictură interioară pot fi afectate, aşa cum susţin specialiştii. “Biserica Albă este monument istoric şi are la noi două avize pentru lucrări, obţinute în ultimii ani. Nu ştiu dacă în documentaţia respectivă erau prevăzute sau nu termopane, însă nu cred, pentru că nu li s-ar fi avizat. Documentaţiile care ni se aduc sunt prezentate către comisii formate din specialişti care se propunţă dacă sunt sau nu de acord cu avizarea lucrărilor respective”, mai spune Viorica Arghir.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite