Târgovişte: Se caută investitori pentru Termica

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgovişte: Se caută investitori pentru Termica
Târgovişte: Se caută investitori pentru Termica

Serviciul public de alimentare cu energie termică din Târgovişte, cunoscut de locuitorii oraşului ca „Termica”, are pierderi din ce în ce mai mari. Pentru a evita plata pentru o afacere neprofitabilă, edilii oraşului au luat decizia de a o delega unei firme care să se ocupe de termoficarea municipiului.

Termica Târgovişte merge pe pierdere de ani buni. Într-o zi de iarnă societatea cheltuie aproximativ un miliard de lei vechi. Încasările pentru aceeaşi zi reprezintă doar trei sferturi din întregul cost al producţiei. Aşadar, an de an Termica a acumulat datorii. Dacă la începutul mandatului, primarul Gabriel Boriga împreună cu Consiliul Local au luat decizia de a plăti o bună parte din datoriile societăţii, pierderile foarte mari i-au convins pe edili că trebuie luată o măsură drastică.

Se caută investitori

Consiliul Local Târgovişte a hotărât ca Termica SA să caute investitori. Mai precis, serviciul va fi transferat în grija unei firme care să investească şi să producă energie termică. Decizia a fost explicată de city managerul Târgoviştei, Marius Constantinescu. „SC Termica merge din prost în mai prost şi aste se răsfrânge asupra populaţiei”, a declarat Constantinescu ieri, în cadrul şedinţei extraordinare a Consiliului Local Târgovişte.

Cetăţenii nu au de ce să îşi facă griji

Primarul Gabriel Boriga a ţinut să îi asigure pe cetăţeni că nu au de ce să îşi facă griji pentru că vor avea în continuare căldură şi apă caldă, chiar dacă Termica va fi administrată de o altă societate. „În ultimii 9 ani, toţi cei care au condus Consiliul Local şi Primăria au făcut tot ce au putut pentru a rezolva problema societăţii de termoficare. Problema este una extrem de vastă pentru că societatea merge pe pierdere de la an la an. Din acest motiv încercăm o nouă variantă, aceea de delegare a acestui serviciu unei noi societăţi care să o poată scoate din impas”, a declarat primarul Gabriel Boriga.

Directorul SC Termica SA nu a putut să facă faţă cheltuielilor

Viorel Tabacu, directorul SC Termica SA Târgovişte de la începutul existenţei acestei societăţi, adică de 11 ani, a declarat că nu a avut cum să aducă profit sau să nu meargă pe pierdere, având în vedere că preţul gigacaloriei nu acoperă preţul ei de producţie.Investiţiile din Târgovişte au fost, în ultimii 10 ani, de peste 7 milioane de euro, dar banii au fost insuficienţi, având în vedere că în alte localităţi, investiţiile s-au ridicat la 20 – 25 de milioane. „Regulile jocului s-au schimbat o dată cu intrarea în uniunea Europeană. Conducerea Termica nu face faţă acestor noi reguli financiare şi consider că este o soluţie bună privatizarea serviciului”, a spus inginerul Viorel Tabacu. Tot el a precizat, în şedinţa de Consiliu Local, că societatea de termoficare a înregistrat o pierdere de 16 miliarde de lei în primele 6 luni ale acestui an.

Situaţia este dificilă în toată ţara

Situaţia în ţară este foarte dificilă la nivel de termoficare. Datorită datoriilor foarte mari acumulate de Termica Piteşti, societatea a intrat în imposibilitate de plată şi apa caldă a fost sistată de la 1 iulie. La Ploieşti însă, pentru că societatea a fost privatizată acum mulţi ani, lucrurile merg bine. Ploieştiul are unul dintre cele mai mici preţuri din ţară la gigacalorie şi până acum nu au fost probleme de nicio natură.

Directorul SC Termica SA, Viorel Tabacu, a declarat că situaţia de la Ploieşti este una fericită, pentru că aici investiţia este totală, iar firma care a preluat în concesiune termoficarea a schimbat toată reţeaua ţi toată aparatura.
 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite