TERAPIE: Salină artificială la Târgovişte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dâmboviţenii cu probleme respiratorii au scăpat de deplasările lungi către staţiunile din ţară. Salinoterapia este foarte bună pentru cei cu astm, inclusiv pentru copii. Specialiştii spun că este necesară o cură de minimum 10 zile pe an pentru ca tratamentul să fie eficient.

O cură în microsalina artificială de suprafaţă deschisă pe Calea Domnească, nr. 285, lângă Biserica Albă, este ca o plimbare în parc. “Haloterapia nu implică administrarea de medicamente sau suplimente alimentare, imobilizări la pat ori regimuri alimentare. În cadrul şedinţelor, pacienţii noştri se pot delecta cu diverse jocuri – şah, table, rummy, iar copiii au la dispoziţie jucării speciale – tobogan, balansoar, cuburi pentru construcţie etc”, ne mărturiseşte Mariana Tărăbâc, administratora Salinei Tar.

30 de minute, şedinţa cea mai scurtă


Înainte de a începe terapia la salină, este nevoie să obţineţi avizul medicului de familie sau specialist. Curele sunt interzise în cazul persoanelor care suferă de tuberculoză pulmonară, cancer la plămâni, micoze pulmonare, hipertensiune, infarct miocardic, cardiopatie cronică ischemică, angină pectorală, epilepsie.

Accesul în salină se face numai pe bază de programare. Şedinţele pleacă de la 30 de minute şi pot ajunge la patru ore. “Avem pacienţi din tot judeţul. În funcţie de diagnostic, facem şi exerciţii de respiraţie din sfert în sfert de oră, în special pentru cei care au astm, bronşite, rinite alergice, tot ce ţine de boli cronice. Am şi pacienţi care vin preventiv, primăvara şi toamna, şi urmează cure de câte 10 zile consecutiv”, precizează Mariana Tărăbâc.

Ajută la curăţarea sinusurilor


Organismul uman reacţionează diferit la terapie, în multe cazuri chiar după prima şedinţă. La început apare o tuse seacă, apoi scurgeri nazale şi în final tusea expectorantă, rolul salinei fiind acela de a ajuta la eliminarea secreţiilor cu care este încărcat aparatul respirator.

image

“De când vin la salină, fetiţa cea mică are o poftă nebună de mâncare. Înainte aveam mari probleme cu ea la acest capitol. Cea mare, care suferă de rinită, strănută tot timpul şi îşi curăţă sinusurile. Acestea sunt primele schimbări pe care le-am remarcat”, spune Daniela Fotea, o mămică decisă să ducă până la capăt cura la salină.

Cei mai mulţi dintre pacienţi revin periodic, fiindcă s-au simţit extrem de bine după terapie. “Sunt deja la a treia cură. De fiecare dată, vin 15 şedinţe. Tuşeam mereu, fie vară, fie iarnă. Am scăpat de această problemă. Am citit pe internet că m-ar ajuta o cură la salină şi am venit”, mărturiseşte Mădălina Chiriţă, o adolescentă din Târgovişte.

Preţuri accesibile

Până să se deschidă Salina Tar, dâmboviţenii erau nevoiţi să meargă la Slănic Prahova, cea mai apropiată staţiune. Banii pe care îi cheltuiau doar pentru transport le ajung acum să plătească şedinţele de haloterapie la Târgovişte.

Pentru două ore, se achită 10 lei, în cazul copiilor, şi 15 lei pentru adulţi. La 15 şedinţe, cinci sunt gratuite.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite