Târgovişte: Sute de sesizări au înroşit Telefonul Copilului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apelurile preluate de către DGASPC, la numărul verde 0245983, au semnalat neglijarea minorilor de către părinţi sau abuzarea lor. De la începutul anului şi până în luna octombrie 2009, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a preluat nu mai puţin de 608 apeluri telefonice, semnalându-se o creştere a numărului de copii neglijaţi sau abuzaţi.

Din ce în ce mai mulţi minori din Dâmboviţa sunt agresaţi fizic sau psihic, potrivit specialiştilor de la Protecţia Copilului. Din ianuarie şi până în octombrie, sute de persoane au sesizat reprezentanţilor Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dâmboviţa cazuri de copii care trăiesc în mizerie sau sunt bătuţi crunt de părinţi. „Foarte mulţi copii suferă şi cunosc durerea încă din primii ani ai vieţii. Ei sunt, de cele mai multe ori, victimele propriilor părinţi, oamenii care ar trebui să le ofere căldură, dragoste şi în primul rând educaţie. Anul acesta ne-am deplasat pe teren pentru 200 de cazuri, iar în 60 dintre ele a fost necesară adoptarea unei măsuri de protecţie socială”, a declarat Cerasele Gurgu, purtător de cuvânt al DGASPC Dâmboviţa. 

Violenţa, însoţită de neglijenţă

Specialiştii sunt de părere că traumele produse de violeţă nu se pot rezolva tot prin violenţă, sau prin neglijarea copiilor. “Ca psiholog, am avut neplăcuta experienţă de a vedea copii de opt sau chiar de şase ani maltrataţi de părinţi, copii care aveau probleme grave de comportament, ca urmare a tratamentului violent de care au avut parte în familii. În foarte multe cazuri violenţa este însoţită de neglijenţă, iar părinţii nu înţeleg faptul că trebuie să fie un model pentru copiii lor şi să îi ajute să înţeleagă ce este bine şi ce nu este bine. Bătaia nu este o soluţie”, a spus Irina Conţescu, psiholog.

Limitaţi la educaţie

Mulţi dintre minorii abuzaţi psihic sau fizic de către părinţi nu se pot concentra la orele de curs, spun profesorii, care sunt îngrijoraţi de numărul abandonurilor şcolare. “Veneau murdari, nu aveau rechizite, fără teme făcute şi de asemenea fără chef de învăţat. Erau frustraţi şi orice încercam să le spun izbucneau de cele mai multe ori în plâns. Urmările sunt grave pentru cei mai nefericiţi copii. Unii dintre ei au renunţat la şcoală. Am avut patru cazuri de abandon. Nici măcar nu au venit să-şi încheie situaţia şcolară”, a declarat pentru “Adevărul de Seară”, Elena, o  învăţătoare din Târgovişte.

Părăsiţi în spitale


Tot în perioada ianuarie-octombrie 2009, 29 de copii au fost părăsiţi în spitalele din judeţ, potrivit Direcţiei Generale de Aşistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dâmboviţa. Doar patru dintre aceştia, au fost reintergtaţi în familiile naturale, spun specialiştii, iar pentru ceilalţi 25 de minori a fost stabilită o măsură de protecţie special, fiind plasaţi în regim de urgenţă la asistenţi maternali profesionişti. 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite