Târgoviştenii nu se înghesuie să cumpere locuinţele ANL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ANL-urile, prea scumpe pentru chiriaşi
ANL-urile, prea scumpe pentru chiriaşi

Oamenii preferă să plătească pe mai departe chirie, întrucât veniturile nu le permit contractarea de credite. Primăria a scos la vânzare 555 de garsoniere şi apartamente, dar până acum doar trei chiriaşi şi-au exprimat dorinţa de a deveni proprietari.

Locuinţele ANL sunt prea scumpe pentru chiriaşi! Aceasta este concluzia, dacă ne raportăm la numărul de solicitări înregistrate la Primăria Târgovişte în vederea cumpărării. Tinerii preferă să plătească pe mai departe chirie la stat, chiar şi în condiţiile unei majorări de aproape 300%. După anul 2008, la Târgovişte, chiria a ajuns la 320 de lei pentru un apartament cu trei camere, faţă de 93 de lei cât era înainte. Nu este foarte mult, având în vedere că particularii închiriază lejer un apartament cu trei camere cu cel puţin 150 de euro.  „La Primăria Municipiului Târgovişte s-au înregitrat 169 de cereri de cumpărare. Doar trei solicitanţi au început procedura pentru de a deveni proprietari ai acestor imobile tip ANL”, spune Bertha Colea, purtător de cuvânt la Primăria Târgovişte. În schimb, există foarte multe cereri pentru locuinţe cu chirie: 3.293 în blocurile ANL şi 1.710 pentru apartamente sociale.

32.000 de euro un apartament ANL cu 3 camere


Administraţia târgovişteană are la vânzare 555 de locuinţe ANL, iar preţurile sunt comparabile cu cele de pe piaţa liberă: 15.300 de euro pentru o garsonieră; 23.000 de euro - un apartament cu două camere şi 32.000 de euro - unul cu trei camere. „Soţul meu este şomer, iar eu am un salariu de 600 de lei. Ce bancă să ne dea nouă împrumut de 32.000 de euro la venitul ăsta, ca să putem cumpăra apartamentul în care stăm”, se întreba o chiriaşă ANL. Oamenii nu sunt avantajaţi nici măcar de faptul că pot accesa programul guvernamental Prima Casă pentru a-şi achiziţiona locuinţele. Băncile impun un venit minim de cel puţin 400 de euro pentru a putea contracta un împrumut, plus că mai trebuie achitat şi un avans de 5% din suma solicitată. „Valoarea pe metru pătrat construit este de 407 euro. Preţurile au fost stabilite de Agenţia Naţională de Locuinţe, potrivit  Ordinului Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului nr. 1291 din 2010”, spune Bertha Colea.
Pentru achiziţionarea locuinţelor ANL, titularii contractelor de închiriere trebuie să depună la Primărie o cerere prin care solicită cumpărarea şi apoi să completeze un dosar care să cuprindă următoarea documentaţie: acte de stare civilă; adeverinţe de venit; declaraţie pe propria răspundere a titularului şi a soţiei din care să rezulte că nu deţin în propritate o altă locuinţă, inclusiv casă de vacanţă; cerere de finanţare aprobată de bancă. Urmează procedura impusă de bancă pentru obţinerea împrumutului şi abia apoi se va semna contractul de vânzare-cumpărare.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite