Târgoviştenii au privit eclipsa parţială de soare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Membrii S.A.R.M au pus la dispoziţia acestora telescoape speciale pentru observarea fenomenului. Azi-noapte, a avut loc un alt fenomen interesant. Pe cer şi-a făcut apariţia curentul de meteori “Quadrantide”.

Târgoviştenii au putut observa astăzi, între 9.00 şi 11.00, pe Platoul Prefecturii, eclipsa parţială de soare. Membrii Societăţii Astronomice Române de Meteori au pus la dispoziţia acestora telescoape speciale pentru ca fenomenul să poată fi observat mai uşor. Soarele a fost acoperit în proporţie de 75% la 10.35, iar apoi eclipsa şi-a pierdut din intensitate. O eclipsă de asemenea amploare mai poate fi observată din România abia peste 16 ani, fiind un fenomen rar. „La faza maximă s-a putut observa o diminuare a luminii soarelui, dar nu atât de mult încât să se facă întuneric. Această eclipsă se poate observa numai cu ochii protejaţi, nu poţi să priveşti fără ochelari de eclipsă cu filtru special. Oamenii nu trebuie să se uite cu ochiul liber, pentru că este periculos”, a declarat pentru Adevărul de Seară Valentin Grigore, preşedintele Societăţii Astronomice Române de Meteori.
Târgoviştenii care au ajuns mai devreme pe Platoul Prefecturii au putut observa eclipsa la intensitate maximă prini telescoapele puse la dispoziţie de S.A.R.M., unii dintre aceştia au venit pregătiţi cu ochelari cu filtru special. „Nu puteam rata un asemenea fenomen, pentru că, din câte am înţeles, este rar. Mi-am făcut timp şi am venit aici să mă uit la eclipsă, nu este ceva ce vezi în fiecare zi. M-am uitat prin telescop şi am rămas uimit ce frumos se vede”, spune Gheorghe State, un târgoviştean în vârstă de 29 de ani.

Azi-noapte, ploaie de meteori

Un alt fenomen interesant a avut loc azi-noapte, atunci când şi-a facut apariţia pe cer curentul de meteori „Quadrantide”, care a ajuns la intensitate maximă în jurul orei 3.00. Din păcate, însă, puţini au putut observa ploaia de meteori, din cauza vremii. Curentul de meteori a putut fi văzut cu ochiul liber. „Noi am ratat curentul pentru că a nins toată noaptea şi nu am găsit nicio spărtură. Curentul de meteori a fost activ ieri, la ultimul raport ajunsese la 80 de meteori pe oră. Acest curent de meteori este activ în fiecare an, numai că, spre deosebire de perseide şi geminide, quadrantidele sunt mai puţin studiate din mai multe motive, că se întâmplă în timpul iernii când vremea este neprielnică”, a explicat Valentin Grigore, preşedintele S.A.R.M.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite