Târgoviştenii ar putea plăti integral dentistul
0
Medicii dentişti ameninţă că nu vor mai semna contract cu Casa de Asigurări. Aceştia se plâng că trebuie să scoată bani din buzunar pentru tratamentele oamenilor pentru că banii primiţi de la Casa de Asigurări sunt puţini.
Târgoviştenii riscă să rămână fără asistenţă stomatologică asigurată, asta pentru că medicii dentişti ameninţă că nu vor mai încheia contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. Dentiştii se plâng că nu primesc fonduri suficiente pentru tratamente şi proteze, fondurile de la Casa de Asigurări de Sănătate fiind insuficinte. “Este jenant să vorbim despre fondurile alocate de Casa de Asigurari. La Casa de Asigurări, preţurile nu s-au schimbat de cinci ani. Un dinte costă de la 150 de lei în sus, în funcţie de materialele pe care le foloseşti, Casa de Asigurari oferă 60 de lei. Banii primiţi de la ei nu acoperă nici partea tehnicianului”, spune Marin Niţoi, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti din Dâmboviţa.
Singurele persoane afectate sunt oamenii cu venituri mici, aceştia nu-şi vor mai putea permite vizita la stomatolog. „Acum aud şi eu pentru prima dată că este posibil să plătim tot tariful la dentist. După ce că este scump, acum rămânem şi fără asistenţă stomatologică asigurată”, spune Ionel, un târgoviştean de 45 de ani.
Dentiştii scot bani din buzunar
Pentru că banii pentru proteze vin cu o lună în întârziere, dentiştii spun că trebuie să scoată bani din buzunar pentru a efectua tratamentul. “La proteze, Casa de Asigurări plăteşte cu o lună întârziere. Eu ca doctor, am efectuat o proteză, trebuie să scot bani de la mine din buzunar, ceea ce este anormal şi recuperez banii luna viitoare. Plafonul unui medic specialist este de 1.100 de lei, care înseamnă mai nimic. Dacă este să ai şi asistentă, munceşti doar ca să plăteşti asistenta de cabinet şi cam atât”, a adăugat Marin Niţoi.
“Oamenii vor avea de suferit”
Dacă nici în noul cont cu Casa de Asigurări nu se modifică preţurile şi plafonul unui medic specialist, dentiştii spun că singurele persoane afectate vor fi oamenii cu venituri mici. “Noi am făcut anul trecut, pe 2009, la nivel de ţară un avertisment, dar nu s-a rezolvat nimic. Dacă nu se va schimba plafonul, noi nu mai semnăm contractul. Noi suntem particulari, aşa că va rămâne omul să plătească din banii lui. Cetăţeanul va rămâne făra asistenţă stomatologică asigurată. Astfel, omul va plăti orice, chiar şi o extracţie”, a spus preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti din Dâmboviţa.
“Nu sunt bani la Buget”
Casa de Asigurări de Sănătate din Dâmboviţa (C.A.S.D.B) spune că nu sunt fonduri, că este an de criză. “Este criză şi bugetul este puternic afectat. Nu-i corect ca medicii stomatologi să se plângă de fonduri, ei au posibiliatea să încaseze de la pacienţi coplata. Medicul poate să ceară un tarif dublu faţă de ce i se dă de la Casa de Sănătate, restul de bani îi pot recupera de la pacienţi, asta ţine de manegmentul cabinetelor. Plafonul pentru medici a crescut anii trecuţi nu a stagnat cum zic ei. Anul acesta este posibil să scadă plafonul ţinând cont că nu mai sunt bani la buget, dar au posibilităţi infinite să-şi rentabilizeze câştigurile”, spune Georgeta Zaharia, purtător de cuvânt la (C.A.S.D.B).
50 de lei o plombă
Preţurile variază în funcţie de lucrare. O plombă costă 50 de lei, iar pentru o punte dentară, înlocuirea dinţilor, preţul este mult mai mare. Un dinte costă de la 150 de lei în sus, în funcţie de materialele folosite.