Târgovişte: Târgoviştenii, pro şi contra uniformelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În câteva licee din Târgovişte, elevii au renunţat la fuste scurte, tricouri decoltate şi blugi largi în favoarea ţinutelor personalizate. Decenţa şi aspectul plăcut al elevilor din anumite licee dâmboviţene este subliniată de frumoasele ţinute personalizate. În Liceul Ion Heliade Rădulescu, Colegiul Naţional Ienăchiţă Vacărescu, Liceul De Muzică, Colegiul Naţional Constantin Cantacuzino, Liceul Titulescu Pucioasa, toţi c

În Târgovişte unii elevi nu se mai pot diferenţia după clasa socială, nu mai ies în evidenţă şi cinstesc prin ţinuta lor şcoala la care se formează pentru  viitor. Unii copii le detesta, altii sunt mândri să le poarte, de fiecare dată părerile sunt împărţite. ”Părerile elevilor sunt împărţite. Uniformele sunt necesare pentru că în primul rând este estetic, arată altfel o clasă cu toţi elevii îmbrăcaţi la fel. De asemenea sunt eliminate diferenţele sociale. Ar fi frumos dacă ei ar privi aceste uniforme cu mândrie pentru că ele reprezintă un liceu anume şi astfel sunt recunoscuţi”, spune Daniela Catană, profesor de matematică la Colegiul Naţional Ienăchiţă Văcărescu.

Directorii instituţiilor de învăţământ încearcă să le explice tinerilor că disciplina şi decenţa sunt lucruri de mare importanţă la liceu. “A purta uniforma unui colegiu este un prilej de a-ţi manifesta mândria de a fi elev într-o şcoală de tradiţie. Uniforma reprezintă pentru elevi mândria de a aparţine unui colectiv de elevi care reprezintă elita învăţământului dâmboviţean. Uniforma reprezintă un mijloc de educaţie, aşa ei pot învăţa cum să se poarte decent şi estetic”, spune Marcela Popescu, director la Colegiul Naţional Ienăchiţă Văcărescu.

Elevii sunt pro şi contra


Democraţia este dorită şi în licee când este vorba de stilul de a se îmbrăca cei tineri. “Marea majoritate a liceelor au ţinute personalizate. Nu există termenul de uniformă pentru că aceasta înseamnă pierderea personalităţii copiilor”, spune Aurora Solomon, inspector şcolar general.

La Colegiul Ienăchiţă Văcărescu, ţinuta personalizată are trei articole: sacou, pantaloni şi fustă. Băieţii au două perechi de pantaloni şi un sacou iar fetele au o fustă, o pereche de pantaloni şi un sacou. Fusta şi pantalonii sunt de culoare neagră iar sacoul este roşu. “Este democraţie, noi vrem să avem libertate, verbal şi nu numai, vrem să avem liberatatea de a ne alege felul de a ne îmbrăca. Vrem să ne îmbrăcăm decent dar cu haine alese de noi. Suntem de acord să purtăm şi uniformă dar să nu ni se impună un anumit stil, dorim să ne-o alegem noi”, spune Ruth Durtă, 17 ani, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional Ienăchiţă Văcărescu.

Unii preferă simple insigne, alţii deja visează ca liceul lor să aibă un magazin cu accesorii personalizate. “Ar fii frumos să avem un magazin cu haine şi accesorii de unde să ne putem alege noi ce vrem să purtăm şi ce ni se potriveşte”, spune Vlad Zuga, 13 ani, elev în clasa a VII-a la Colegiul Naţional Ienăchiţă Vacărescu.

Nici sacourile din blug nu sunt pe gustul elevilor, aceştia renunţând cu uşurinţă la ele când termină programul. “Avem ca uniformă un sacou din blug cu numele liceului, dar nu-l port, nu-mi place. La noi în liceu puţini poartă aceste sacouri pentru că sunt urâte”, spune Iulian, elev la liceul Ion Heliade Rădulescu din Târgovişte.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite