Târgovişte: Târgoviştenii şi-au luat adio de la dirijorul lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgovişte: Târgoviştenii şi-au luat adio de la dirijorul lor
Târgovişte: Târgoviştenii şi-au luat adio de la dirijorul lor

Sute de persoane l-au condus, astăzi, pe ultimul drum pe dirijorul Gheorghe Silvestru Dimancea. Ediţia din 18 mai a Adevărului de Seară, în care muzicianul a vorbit despre cariera şi viaţa sa, a fost multiplicată în 200 de exemplare şi împărţite celor care au venit la înmormântare.

Târgoviştenii şi-au luat cu greu rămas bun de la dirijorul şi profesorul Gheorghe Silvestru Dimancea, care s-a stins din viaţă la 68 de ani în urma unui stop cardiac. În jur de 15 preoţi au oficiat slujba de înmormântare la Catedrala Mitropolitană, unde profesorul a dirijat, la diverse ocazii, corul său bisericesc.

La capela unde a fost depus trupul său neînsufleţit au venit sute de oameni, care au aflat că muzicianul nu mai este. Reprezentanţii corurilor pe care le-a dirijat i-au cântat, în serile de priveghi, cântece bisericeşti. La slujba de înmormântare, Catedrala  Mitropolitană a fost plină cu cei care au vrut să-şi ia rămas bun.  După înmormântare, la parastas, cunoscuţii săi au putut viziona imagini cu activitatea şi viaţa dirijorului.

Familia suportă greu pierderea suferită

Pentru familia lui Gheorghe Dimancea, vestea a venit ca un trăsnet. Nu părea că are  probleme de sănătate aşa de grave şi astfel că toţi cunoscuţii au fost luaţi prin surprindere de moartea fulgerătoare.

“El nu a fost niciodată internat, nu lua pastile decât foarte rar, poate pentru vreo durere de dinţi. Şi pentru noi, cei din familie, a fost o moarte fulgerătoare. Îşi iubea foarte mult elevii şi era mândru când se întâlnea cu ei, când afla că s-au realizat, că au familiile lor”, povestea plângând celor veniţi să-şi ia rămas bun Elena, soţia muzicianului.

“Nu pot să cred ce s-a întâmplat. Cred că tata doarme”, spunea Sânziana, fiica profesorului.
Şi pentru Răzvan, fiul profesorului Dimancea, moartea tatălui său a venit pe neaşteptate.

 “Moartea lui a venit prea repede. Nu aş fi crezut că ne vom despărţi atât de repede şi nu mai pot spune altceva”, a spus Răzvan.

Portretul din Adevărul de Seară, multiplicat în 200 de exemplare

Directorul şcolii generale “Ioan Alexandru Brătescu-Voineşti” din Târgovişte, Nicolae Niculăescu, a declarat că Gheorghe Dimancea şi-a petrecut o viaţă în această şcoală şi că nu poate vorbi decât la superlativ despre muzician. Întrebat de ce a ales să multiplice portretul care a fost publicat de Adevărul de Seară în data de 18 mai, Niculăescu a răspuns că în acest mod cei care l-au cunoscut îl pot avea mereu aproape.

“Cei care au venit la înmormântare au primit şi portretul lui Gheorghe Dimancea pe care l-aţi realizat în urmă cu câteva luni. Îl pot avea astfel în casă mereu, pot pune articolul în ramă, pentru a-l avea aproape”, a declarat îndurerat directorul.

Elevii nu şi-au uitat dascălul

Zeci de coroane de flori au fost aduse de foştii săi elevi, care nu vor uita niciodată orele în care Gheorghe Dimancea încerca să-I facă să iubească notele de pe portativ. A fost profesor timp de 41 de ani.

“Ultima dată l-am văzut pe domnul profesor Dimancea la o reuniune, în luna iunie şi acum mă bucur că am stat de vorbă, că am depănat amintiri, am râs atunci de nezbâtiile pe care le făceam la şcoală. Era un profesor desăvârşit, sever, dar în acelaşi timp avea o căldură care ne apropia de el”, povesteşte Oana Popa, fostă elevă a profesorului.

“A fost unul dintre cei mai buni profesori pe care i-am avut, foarte dedicat, sincer, un pedagog desăvârşit. Ce pierdere uriaşă,ce tristeţe! Cuvintele sunt de prisos, sunt alături de familie, de aici, din Toronto. Dumnezeu să vă odihnească în pace, maestre!”, scria pe site-ul Adevărului de Seară, Sorin Dobrescu.

A cântat la Vatican şi iubea să călătorească

În ediţia din 18 mai din Adevărul de Seară precizam că cele mai mari succese le-a avut cu corurile “Pro Musica” din Târgovişte şi  „Prietenii Muzicii” din Găeşti, formate din cadre didactice, preoţi, ingineri şi economişti. 

Cu corul din Găeşti a cântat, în urmă cu doi ani, în cadrul mesei duminicale de la catedrala San Pietro de la Vatican, după ce s-au făcut remarcaţi la un festival de muzică sacră de la Roma. Şi cu cel din Târgovişte a participat la mai multe turnee şi a susţinut concerte de muzică religioasă la catedralele din Chartre si Sacre Coeur din Paris. “N-am să uit un articol de atunci din presă:  Pro Musica a intrat în Consiliul Europei înaintea României”, spunea atunci dirijorul Dimancea.

Ne mărturisea în acel articol că îi plăcea să călătorească şi că anual mergea în ţările europene cu corurile sale, la festivaluri de profil. Nu suporta lipsa de punctualitate şi îşi învăţa elevii să fie punctuali. Atunci ne mărturisea că tot ce şi-a pus în cap a realizat.

Mâine ar fi trebuit să plece, alături de corul din Găeşti, la Paris, pentru a susţine concerte, la UNESCO. Îşi va însoţi acum colegii în drumurile lor doar cu spiritul.

Dumnezeu să-l odihnească!

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite