Târgovişte: Târgoviştenii fug de carduri de teama comisioanelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Între card şi lichidităţi, târgoviştenii aleg banii cash. Cu toate că mulţi dintre locuitorii oraşului au carduri, ei folosesc bancomatele doar o dată pe lună, atunci când intră salariile.

Bancomatele din Târgovişte sunt luate cu asalt la începutul şi la sfârşitul lunii. În rest, puţini sunt cei care recurg la bancomat ca să îşi ridice baniii. Majoritatea preferă să scoată toţi banii atunci când firmele la care lucrează virează banii pe card.

“Scot toţi banii odată chiar dacă nu am nevoie de toată suma, pentru că mi se pare mai uşor aşa. Dacă nu îi cheltui, îi pun printre haine, în şifonier, şi îi păstrez acolo” spune Alina, o doamnă în vârstă de 38 de ani care tocmai a scos de pe card salariul de 1.300 de lei.

“Eu scot toţi banii ca să nu îmi ia banca comisioane, deşi am văyut că atunci când angajatorul virează banii, dispar din ei automat comisioanele de administrare de cont” spune Alin Nicolae, un electrician de 43 de ani.

Băncile eliberează multe carduri

Băncile din Târgovişte eliberează carduri în fiecare lună. Cele mai multe sunt carduri de debit, folosite pentru plata salariilor de către firme. Lunar, băncile mari din târgovişte emit între 50 şi 120 de carduri de debit. “Numărul de  carduri de debit pe care banca le emite lunar nu a scăzut aproape deloc. Oamenii continuă să ceară carduri pe care să li se vireye banii de la serviciu, din drepturi de autor şi alte plăţi” spune Eliza, PR-ul unei bănci din Târgovişte.

Puţine magazine acceptă plata cu cardul

Un motiv în plus pentru care târgoviştenii aleg să scoată toţi de la bancomat este şi cel al magazinelor care nu acceptă plata cu cardul. În Târgovişte sunt cel mult 20 de astfel de unităţi dotate cu POS iar majoritatea se află în centrul oraşului. Magazinele de cartier nu dispun încă de acest gen de tehnologie. “Noi avem aparat de card. Se poate plăti şi aşa la noi la magazin, dar puţini sunt cei care prefer acest mod de plată” spune  Vasilica Anghel, vânyătoare la un magayin din microraionul 6.

Bancomate la tot pasul

Cei care preferă să îşi ţină salariul şi economiile pe carduri pot extrage bani la orice oră din orice zonă a oraşului. Majoritatea ATM-urilor se află în centru, dar nici cartierele nu duc lipsă. Pentru a extrage de pe card, târgoviştenii nu au mai mult de 500 de metri de mers pentru a găsi un bancomat. 

Cardurile vor fi şi ele folosite curând

„Târgoviştenii nu sunt încă obişnuiţi cu cardurile. Încă nu au înţeles că e mult mai sigur să îi ţi pe card decât pitiţi sub saltea. Sunt convins că în curând oamenii de aici vor folosi mai des cardurile pentru plăţi de facturi, de produse şi îşi vor păstra economiile aşa” spune Dan Popa, analist financiar.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite