Târgovişte: Târgoviştenii vor fi filmaţi cu camera ascunsă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgovişte: Târgoviştenii vor fi filmaţi cu camera ascunsă
Târgovişte: Târgoviştenii vor fi filmaţi cu camera ascunsă

De astăzi, cei care aruncă gunoaiele în alte locuri decât cele special amenajate, vor fi filmaţi cu o cameră ascunsă. Acţiunea face parte dintr-un proiect al Direcţiei de Salubritate Târgovişte care urmăreşte diminuarea fenomenului şi a costurilor legate de procesarea deşeurilor aruncate într-un mod haotic 

Cei care obişnuiesc să arunce gunoaiele în alte locuri decât cele special amenajate trebuie să ştie că, de astăzi, pot fi filmaţi cu camera ascunsă. Direcţia de Salubritate din cadrul Primăriei Târgovişte a organizat timp de o lună controale în zonele care prezintă probleme din punct de vedere al curăţeniei stradale.

Întrucât fenomenul este foarte extins, s-a luat hotărârea ca astfel de acţiuni să capete caracter de permanenţă. “Iniţial am demarat acţiunea pentru o lună de zile. Însă ceea ce am văzut pe teren ne-a determinat să organizăm astfel de acţiuni în fiecare zi şi să facem din această activitate o regulă. Am întâlnit foarte multe cazuri în care târgoviştenii aruncă gunoaiele fără să respecte nici cea mai mică regulă”, declară Dănuţ Badea, director Direcţia de Salubritate din cadrul Primăriei Târgovişte. “Preferăm să organizăm acest tip de urmărire pentru că ne costă mai puţin decât preluarea gunoaielor aruncate haotic, transportarea sau procesarea specială a acestora”, a mai adăugat acesta.

Acţiuni în colaborare cu Poliţia Comunitară

Cadrul legal nu permite Direcţiei de Salubritate să aplice amenzi astfel că toate acţiunile întreprinse au fost efectuate alături de Poliţia Comunitară. “Noi ieşeam pe teren în zonele identificate în prealabil, observam fenomenul şi sunam la Poliţia Comunitară. Abia când ajungea echipajul poliţiei mergeam la cei care încălcau legea. Intenţionăm să obţinem împuterniciri pentru Direcţia de Salubritate pentru a putea aplica şi noi amenzi celor care sunt certaţi cu legea bunului simţ”, a declarat Badea.

Cetăţenii de etnie romă, cei mai certaţi cu legea


Peste 80% din cazurile surprinse au ca protagonişti cetăţeni de etnie romă care la lăsatul serii ies cu căruţele la vânat de gunoaie. “Avem mari probleme cu cetăţenii romi pentru că aceştia transportă resturi de mobilier, resturi de materiale de construcţii şi le aruncă oriunde găsesc un loc mai retras. Problema este întreţinută şi de ceilalţi locuitori care decât să ducă gunoaiele în locuri special amenajate preferă să se folosească de cetăţenii romi pentru a scăpa de deşeuri. Aceştia le aruncă la punctele de colectare sau prin alte locuri iar problema este că maşinile de gunoi nu pot încărca decât gunoi menajer”, a adăugat Dănuţ Badea.

Amendă între 500 şi 1000 de lei

Târgoviştenii care obişnuiesc să arunce gunoaiele pe jos trebuie să ştie că sunt pasibili de amendă cuprinsă între 500 şi 1000 de lei, valoare stabilită prin hotărârea consiliului local 64/2002. Sancţiunile sunt aplicate de către Poliţia Comunitară şi de reprezentanţii DAPPP – serviciul mediu din cadrul Primăriei Târgovişte. “Cele mai multe amenzi se dau pentru cei care aruncă gunoaiele menajere sub poduri, la marginile oraşului Târgovişte. Se fac operaţiuni unde aceştia sunt pândiţi, amenzile fiind aplicate de agentul de poliţie comunitară. Din păcate nu avem o situaţie exactă a cuantumului amenzilor aplicate până acum”, a declarat Constantin Tomescu, şef Serviciu Ordine Publică din cadrul Poliţiei Comunitare a Municipiului Târgovişte.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite