Târgovişte: Târgoviştencele aleg sportul pentru sănătatea lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tâgoviştencele trecute de 35 de ani sunt din ce în ce mai preocupate de sănătatea lor şi de felul în care arată, drept pentru care merg în număr mare la sala de gimnastică. Specialiştii atrag atenţia că dietele sunt ineficiente fără mişcare.

Sala de gimnastică de la Spitalul Judeţean de Urgenţe Târgovişte este întotdeauna plină de târgoviştencele preocupate de un stil de viaţă sănătos, dar şi de cele care vor să mai scape de kilogramele în plus. Locurile sunt limitate, drept pentru care cu greu o persoană hotărâtă să slăbească va găsi un loc liber aici.

Doritoarele de mişcare pot veni în fiecare zi, de luni până vineri, între orele 9.00-10.00, la Secţia Recuperare-Reumatologie, contra unei taxe de 5 lei pe şedinţă.

“Nu facem mişcare după ureche. Facem gimnastică de slăbit sau de întreţinere cu exerciţii care cresc cantitatea de oxigen a musculaturii, astfel încât energia degajată să consume din stratul de grăsime”, explică profesorul kinetoterapeut, Cati Olteanu.

O femeie a slăbit 57 de kilograme

Odată ce o persoană s-a hotărât să slăbească trebuie să cunoască faptul că nu este deloc uşor, iar exerciţiile fizice sunt solicitante, însă rezultatele sunt pe măsură. Cati Olteanu a declarat, pentru “Adevărul de Seară” că una dintre elevele sale a venit la sală cântărind 125 de kilograme.

După doi ani de efort susţinut, dublat de un stil de viaţă sănătos, tânăra a ajuns să cântărească 67 de kilograme şi nu vrea să se oprească aici, pentru că se simte din ce în ce mai bine şi vrea să arate perfect.

“Doamna despre care vorbim a reuşit să slăbească numai după ce a învăţat ce este echilibrul în viaţă. Mă refer la o dietă sănătoasă, la mişcare, la odihnă. Toate acestea se leagă. Nu se poate una fără cealaltă, nu le poţi ignora, dacă vrei să slăbeşti. Kilogramele se pun imediat la loc fără mişcare şi fără atenţie mare la ce mâncăm”, mai spune specialistul.

Nu există o reţetă pentru a slăbi

Unele persoane slăbesc imediat, altele dau greu kilogramele în plus. Pentru unele femei o anumită dietă este benefică, pentru altele nu. De aceea, spune Cati Olteanu, nu există o reţetă de slăbit minune. Trebuie să se ţină cont de modul în care funcţionează metabolismul unei persoane, dar şi de obiceiurile alimentare pe care le are.

Profesorul kinetoterapeut povesteşte că încă se mai întâlneşte cu femei care trec cu greu peste ruşinea de a veni la sală, de a recunoaşte că au o problemă şi de a se apuca efectiv de exerciţii. Mai rău, spune aceasta, nu suntem informaţi despre ceea ce înseamnă mişcarea, cum este corect să facem exerciţii şi care dintre acestea ni s-ar potrivi.

“Nu de puţine ori vin pacienţi cu probleme de sănătate grave, care s-au antrenat ridicând kilograme mai multe decât ar fi trebuit, nu s-a respectat poziţia corectă a corpului în timpul efectuării propriu-zise a exerciţiului şi de aici se trezesc cu afecţiuni grave ale coloanei, ale articulaţiilor. Tebuie să fim atenţi”, mai spune Cati Olteanu.

Tinerii nu fac mişcare

Specialistul se declară dezamăgit de faptul că tinerii nu fac mişcare. Elevele sale sunt persoane trecute de 30-35 de ani, iar tinerii care vin aici ajung după ce s-au acumulat foarte multe kilograme, care cu greu se mai dau jos.

image

În plus, un al efect benefic al mişcării este faptul că persoana care practică exerciţii fizice se eliberează de stres, iar tonusul acesteia va fi unul de invidiat.

“Elevelor mele nu le plac exerciţiile de abdomen. Ştiu că sunt solicitante, dar efectul lor este unul extraordionar”, încheie zâmbind prof profesorul kinetoterapeut, Cati Olteanu.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite