Târgovişteanul care conducea reţeaua de hackeri de la Western Union a fost trimis în judecată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii DIICOT Ploieşti au reuşit să probeze activitatea infracţională şi să trimită în judecată şapte persoane, printre care şi târgovişteanul Mihai Dănuţ Tănase - considerat a fi liderul grupului care a pătruns ilegal în baza de date Western Union, retrăgând importante sume de bani.

Gruparea infracţională este formată se pare din peste 25 de persoane.

Mecanismul era simplu. Doi dintre infractori, aflaţi în Spania, virusau calculatoarele Western Union, după care descărcau ilegal programele societăţii şi le trimiteau în ţară, de unde, capul grupului infracţional, Mihai Dănuţ Tănase, efectua tranzacţiile ilegale.

Pentru a nu putea fi identificat după Ip-ul calculoarelor de pe care erau transferaţi ilegal banii, tânărul de 34 de ani din Târgovişte se ducea pe la diverşi cunoscuţi din ţară, de unde accesa baza de date a Western Union.

Ulterior, alte persoane racolate de membrii grupului, retrăgeau sumele respective la ghişeu.

Valoarea prejudiciului cauzat societăţii este de aproximativ 80.000 de dolari, iar pentru a-l recupera procurorii au pus sechestru pe casa lui Mihai Dănuţ Tănase.

Procurorii au extins cercetările în dosar, descoperind încă alte cinci societăţi de transfer bancar care ar fi fost prejudiciate de către acelaşi grup infracţional cu aproximativ 200.000 de euro.

Gruparea infracţională funcţiona pe trei nivele. Primul nivel, cel superior, era format din persoane care deţineau cunoştinţe IT. Prin intermediul unui program informatic numit keylogger, aceştia accesau sistemul informatic al companiei Western Union şi ordonau efectuarea unor operaţiuni de plată din contul Western Union către diferite persoane, numite ”săgeţi”. Al doilea nivel era format din ”săgeţile” principale, care, ulterior, deveneau şi racolatori. Cel de-al treilea nivel era format din ”săgeţile” propriu-zise, persoane care, pur şi simplu, ridicau banii de la ghişeu. 

Programul respectiv era rulat de pe un server din Spania iar extragerile se făceau în special în judeţul Prahova dar şi în judeţele învecinate. Totodată, s-a constatat că membrii reţelei acţionau şi în Bulgaria, Republica Moldova şi alte ţări învecinate României.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe targoviste@adevarul.ro!

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite